Enigma

2019.02.20. 09:00

Új verseskötettel jelentkezett dr. Zágorec-Csuka Judit, a muravidéki írónő

Enigma címmel jelentette meg legújabb verseskötetét dr. Zágorec-Csuka Judit muravidéki magyar író-költő. A kétnyelvű kiadvány bemutatóját hétfő este tartották a Bánffy Központban.

Gyuricza Ferenc

Dr. Zágorec-Csuka Judit (balról) és Olga Pausiv a könyvbemutatón

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kötet négy önálló fejezetre tagozódik, istenes, szerelmes és életversek kaptak benne helyet, valamint a szerző Zrínyivel kapcsolatos költeményei. Magyarul íródtak, a szlovén nyelvű fordítások Jozsef Smej nyugalmazott maribori segédpüspök munkái. A 97 éves egyházi méltóság Zágorec-Csuka Judit korábbi istenes versei révén került kapcsolatba a muravidéki magyar költővel, ezt követően kezdett bele költeményeinek fordításába.

Az Enigma című kötet ezen tevékenységének köszönhetően készülhetett el, a kiadvány a szerző verseinek eredeti magyar változatait, illetve Jozsef Smej fordításait tartalmazza. A versek egy része már korábban íródott, s a szlovén fordítások miatt vetült rájuk újra a figyelem, de a kötet friss költeményeket is tartalmaz.

Dr. Zágorec-Csuka Judit (balról) és Olga Pausiv a könyvbemutatón
Fotó: Gyuricza Ferenc

A lendvai bemutatón a nyugalmazott segédpüspök idős kora és egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni, ám levélben leírta, hogy az Enigma cím – ami egyben az egyik vers címe is – egyfajta rejtélyre utal, ami átvitt értelemben azt is jelenti, hogy minden egyes ember egy önálló individuum, akinek megismerésére törekedni kell.

A bemutatón a szerzővel Pausic Olga lendvai író-költő beszélgetett, a versek bemutatásában a Lendva-vidéki versmondók és Setar Lucia énekes működtek közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában