Jubileumi szám

2019.02.02. 12:00

Harminc éve jelent meg a Muratáj című folyóirat

Értéket teremtett – többen is így méltatták a harminc éve alapított Muratáj folyóiratot csütörtökön este a Bánffy Központban, ahol egyben a kiadvány jubileumi számát is bemutatták.

Gyuricza Ferenc

Dr. Göncz László, dr. Bence Lajos és dr. Halász Albert a jubileumi Muratáj-szám csütörtök esti bemutatóján

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai kiadványsorozat egykori és jelenlegi munkatársai, illetve szerzői jelenlétében megtartott rendezvényen dr. Varga József volt főszerkesztő emlékezett az indulás éveiről. Mint mondotta, a folyóirat alapításának ötlete a közel két évtizede elhunyt Szúnyogh Sándorhoz köthető, de a megvalósításban mások – így a már szintén eltávozott Szomi Pál, valamint dr. Bence Lajos – is oroszlánrészt vállaltak. Az volt a szándékuk, hogy az elkészült, s asztalfiókban lévő írásaiknak megjelenési lehetőséget teremtsenek.

Dr. Göncz László, dr. Bence Lajos és dr. Halász Albert a jubileumi Muratáj-szám csütörtök esti bemutatóján Fotó: Gyuricza Ferenc

A Muratáj hol gazdagabb, hol szerényebb tartalommal, általában évi egy-két számmal került ki a nyomdából. A legerősebb időszaka a kilencvenes évekhez kötődik, majd az ezredforduló után már gyakran tematikus különszámok váltották fel a rendes megjelenéseket, de a folyóirat gerincét továbbra is a szépirodalmi írások, a versek és novellák, valamint a társadalomtudományi tanulmányok, esszék és kritikák adták.

A folyóirat jubileumi számát dr. Bence Lajos író, költő, irodalomtörténész, dr. Göncz László történész, író és dr. Halász Albert néprajzkutató, költő, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója mutatták be, akiknek írásai ugyancsak olvashatók a kiadványban. Rajtuk kívül mintegy háromtucatnyi szerző munkájának eredménye a most megjelent szám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában