Film készül

2019.02.04. 07:00

A martfűi rém rendezője viszi vászonra Muszatics Péter könyvét

Megfilmesítik a keszthelyi származású filmtörténész, Muszatics Péter első, 2016-ban megjelent kötetét, amely az Utazás Európa mélyére címet viseli. A filmet Sopsits Árpád rendezi.

Arany Horváth Zsuzsa

Muszatics Péter Fotó: ZH

Tavaly nyáron készíthettünk interjút a szerzővel, aki akkor már a második, Orosz történetek című kötetével érkezett a könyvheti rendezvényekre, majd hamarosan napvilágot látott a Bécs, Budapest, Hollywood című is. A zalai kötődésű, nemzetközi filmfesztivált is szervező írót a film, a filmtörténet mellett Európa keleti fele, az ezeken a tájakon élő népek és történetük érdekli. Olyannyira, hogy ismereteit nemcsak könyvtárakban szerzi be, hanem személyes, utazási tapasztalatok révén is. Ennek az ambíciónak a terméke a most megfilmesítésre váró könyv, ami megjelenésének esz­tendejében kivételesen jó kritikákat kapott.

Muszatics Péter Fotó: ZH

A dokumentumfilm a sajtó­közlemény szerint a Sipos Áron producer vezette Focus Media Center gyártásában készül, s ad észak–déli metszetben sajátos Közép-Európa-portrét. Két város, Lemberg és Pozsony középpontba állításával Magyarország és Közép-Európa helyét keresi a változó Európában.

A kötet címlapja

Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje kilenc díjat nyert 2017-ben, a Balázs Béla-díjas művész a Céllövölde, a Video Blues és a Torzók alkotója. Sipos Áron többek közt a Szomorú vasárnap, a Perlasca – egy igaz ember története, a Jónás, aki a cethal gyomrában élt filmek producere volt. Muszatics Péter könyvének megfilmesítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatja az Ember Judit-pályázat keretében, a forgatás nyáron kezdődik, és a tervek szerint először az RTL fogja bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában