Beszélgetés Boa Szilviával, a kórus vezetőjével

2019.02.09. 20:00

A lovászi Mixolíd kamarakórus tizenöt éve gazdagítja a zenei életet

Komoly- és könnyű­zenei műveket s népdalokat is szívesen énekelnek a megalakulásuk 15. évfordulóját ünneplő lovászi Mixolíd kamarakórus tagjai. A jubileum alkalmából Boa Szilviával, a kórus vezetőjével beszélgettünk.

Korosa Titanilla

A helyi fellépések közt az egyik legjelentősebb a több mint tízéves múltra visszatekintő karácsonyi rendezvény, melyre mindig új műsorral készülnek

Fotó: Korosa Titanilla

– Annak idején, 15 éve a helyi augusztus 20-i ünnepségre készülve összeverődött egy lelkes kis csapat, fiatalabbak, idősebbek véletlenszerűen, aztán együtt maradt a társaság – emlékezett vissza a kezdetekre Boa Szilvia. – Próbatételek és kihívások akadtak szép számban, de az idő előrehaladtával igazi közösséggé kovácsolódott a csapat.

Eleinte a női tagok mellett férfiak is csatlakoztak a kórushoz, az alsó szólamokat képviselve. Az összetétel az énekelt művek kiválasztásánál is lényeges szempont volt, illetve az érdeklődés is meghatározta a repertoár összeállítását, hiszen – mint ahogy a kórusvezető elmondta – a fiatalokat inkább a rockzene, az idősebbeket pedig más műfajok fogták meg.

– Úgy gondolom, hogy a hangterjedelem és az érdeklődés függvényében sikerült olyan darabokat választani a fellépésekre, amelyek tetszettek mindenkinek, s ez abban is segített, hogy többen maradtak a kórus kötelékében. Jelenleg csak a hölgyek képviseltetik magukat, a férfiak különféle okokból elmaradtak. Most kilencen énekelünk, új tagokkal is bővültünk a kezdetekhez képest, bár sajnálatos, hogy fiatalok nem csatlakoznak, de egy ilyen kisebb településen, mint Lovászi, nehéz őket itthon tartani, sokakat elszólított a tanulás és a munka.

Boa Szilvia elmondta, hogy bár a többszólamú darabokkal megküzdöttek, megérte, hiszen erőfeszítéseiket elismerték: több alkalommal is ezüst minősítést kaptak a zalai művészeti fesztiválokon.

– Ettől az igényeink is megnőttek, hiszen ha az oda betanult darabokat bevállaltuk, akkor ne csak könnyedebb műveket énekeljünk, hanem komolyabb dalokat is, ahol erre lehetőség nyílik – tette hozzá.

A Mixolíd rendszeres fellépője nemcsak a lovászi rendezvényeknek, gyakorta hívják őket más településekre nemzeti ünnepek alkalmából vagy akár falunapokra. Utóbbi programokon könnyedebb stílusú dalokkal állnak színpadra.

A helyi fellépések közt az egyik legjelentősebb a több mint tízéves múltra visszatekintő karácsonyi rendezvény, melyre mindig új műsorral készülnek Fotó: Korosa Titanilla

– A falunapok lazább műsora mellett szívesen vállaltunk fellépést például az augusztus 20-i ünnepeken is. Zenei aláfestéssel és színházi jellegű produkciókkal ötvözve 10 éven át a templomkertben olyan műsorokat állítottunk össze, amelyekre többen azt mondták, hogy páratlanok voltak a környéken.

A kórus néhány éve egy egészen különleges helyen is koncertet ad.

– Sokáig elhanyagolva állt a turisztikai szempontból nagyon fontos vonzerővel bíró bunker, a légoltalmi óvóhely, ahova egyre több látogató érkezik már, és úgy gondoltuk, rendezzünk ott koncertet. Már két alkalommal került sor erre, igen jó a hely akusztikája, és mi is nagyon élveztük, tervezünk is még oda fellépést.

Boa Szilvia arról is beszélt, hogy jó kapcsolatot ápolnak környékbeli kórusokkal, zenészekkel, az együttműködéssel új lehetőségek is megnyílnak előttük.

– Sok-sok élményt adott a 15 év, több közös fellépésünk is volt például a lenti kórussal, Balás Endre tanár úr meghívására közösen énekeltünk egyházi műveket, de léptünk fel Székely Miklós orgonaművésszel együtt, illetve részt vettünk a Dalünnepen Keszthelyen. Ezek mind olyan felemelő élmények voltak, amelyeket szeretnénk újra átélni. Idén is részt veszünk egy pályázatban, mely keretében nyitott klubfoglalkozásokat rendezünk, legutóbb az Igricek együttes gitárosa tartott zenés estet, illetve vendégünk volt a szentgotthárdi kórus is – sorolta Boa Szilvia.

Ami a jövőbeni terveket illeti, elsősorban megtartani, illetve bővíteni szeretnék a Mixolíd közösségét.

– A kórusra jellemző a játékosság, akkor érezzük jól magunkat, ha visz a ritmus, és valóban élvezni lehet az előadás módját. Van, mikor az érzelmi töltet fog meg minket egy dalban, és van, mikor a játékos, dzsessz felé hajló ritmusok. Az utóbbi időben egyre többet énekelünk angolul, és választunk dzsesszfeldolgozásokat, de könnyedebb muzsikából is olyanok kerülnek be a repertoárba, amelyeknek a mondanivalója is megfog.

A helyi fellépéseket tekintve az egyik legjelentősebb a több mint 10 éves múltra visszatekintő karácsonyi rendezvény, melyre mindig új műsorral készülnek. Ezen alkalmakkor vendég fellépők is színesítik a műsort, legutóbb pánsípművész, korábban pedig gospelegyüttes érkezett a rendezvényre, szélesítve a zenei programkínálatot.

– A Kerka-völgye Baráti Kör Egyesülettel együtt igyekszünk a kulturális életet színesíteni és a falusi életet gazdagítani Lovásziban. Örömteli, hogy ilyen alkalmakkor szép számban összegyűlik a közönség.

A 15 éves évforduló alkalmából kiadvány is megjelenik majd a kórusról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában