Manófiúk, lírába mártva

2018.10.24. 11:00

Léleksimogató mesével bűvöli a gyerekeket a Griff

Két ismert mesefigura, Moha és Páfrány kalandja erősíti a Griff Bábszínház őszi kínálatát, s a gyerekek környezettudatos szemléletét.

Magyar Hajnalka

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Van itt minden, amit egy bábelőadástól elvárhatunk: burleszkbe hajló kergetőzés, viccesen félreértett szavak, varázslatos „itt a manó, hol a manó” bújócska. Mégsem a történet mozgalmas, pergő vonulata marad meg végső utórezgésként a nézőben. Ami leülepszik, összesűrűsödik az emberben, az a csendes megnyugvás, a békés harmónia.

Ezt megelőzően azonban feje tetejére áll a világ. A két szeleburdi manó ugyanis futkorászás közben összetöri a varázsórát, ami az évszakok váltakozásáért felel. Az érzékeny szerkezet veszte nem marad következmények nélkül, megbolondul az időjárás, felborul a természet rendje. Mindezt a Václav Ctvrtek és Máté Angi szövegeinek felhasználásával Markó Róbert által írt történet tárja elénk, a Blattner-díjas Bartal Kiss Rita rendezésében.

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Két kelekótya főhősünk megszeppenve szembesül a következményekkel, s jó manó módjára menten nekilát, hogy visszazökkentse a világ rendjét. Elindulnak megkeresni a megkergült varázsóra alkatrészeit, s eközben módjuk nyílik jót cselekedni. Visszasegítik a hirtelen befagyott tóba a magára maradt kisbékát, megmentik a settenkedő ragadozótól a kikelni készülő tojást, megtisztítják a tájat a mindent elborító szeméttől, bűztől, zajtól, s még a bánatos ökörfarkkóró magot is földágyba helyezik. Jó cselekedeteik jutalma egy-egy fontos alkatrész a varázsóra megreparálásához.

Kalandjaik közben az őket segítő tündér lírai etűdöket idéz eléjük, a kolozsvári származású Máté Angi Volt egyszer egy... című mesesorozatából. Az érzékeny költőiséggel átitatott szövegek megszemélyesítik a hideg, a csend, valamint az ég és a föld közötti kapocs fogalmát, e betétek fontos atmoszférateremtő erővel bírnak. Kiváló terep ehhez a Sabina Sinkó által tervezett látványvilág, ahol a virágos dombocska könnyűszerrel válik kék orrú kofává, vagy lazán relaxáló csend-asszonnyá. Takács Dániel zenéje szépen mélyíti a tónusokat, s jól követi a pörgős és elandalodós jelenetek váltakozását. Bartal Kiss Rita könnyű kézzel fonja össze a lágy szálakat, s sző belőlük élményt, érzelmet elbíró vásznat.

A színészek soraiban Tóth Mátyás mellett két frissen ide szerződött fiatal, Duna Orsolya-Réka és Matola Norbert is bemutatkozik, valamint vendégként láthatjuk a zalaegerszegi Csepregi Napsugárt. Az ő varázsórájuk szerencsére nem romlott el, így megbízhatóan teljesítik a nagy pontosságot követelő trükkös jeleneteket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában