Boka, Zorba és Katyi

2018.10.10. 11:00

A lenti színházi évad több népszerű előadást tartogat

Október közepén indul a színházszezon a városi művelődési központban. Az idei évadban is öt elő­adást, főként zenés, vidám darabokat tartalmaz a helyi színházbérlet.

Korosa Titanilla

Pál utcai fiúkat e hónapban a veszprémi várszínház hozza el Lentibe Fotó: Pannon Várszínház

Hatodik alkalommal szervez a közművelődési intézmény bérletes előadásokat, melyek összeállításával kapcsolatban Völgyiné Boa Katalin, az intézmény vezetője elmondta: az érdekesebb, ugyanakkor vidám, zenés, szórakoztató elő­adásokat részesítik előnyben a darabok kiválasztásánál.

Az idei színházi évad október közepén egy igazi klasszikussal indul. Sokak kedvence és kötelező olvasmány is általános iskolában A Pál utcai fiúk, amely Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián feldolgozásában kerül színpadra. Molnár Ferenc világ­hírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink. A klasszikus mű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, amelyeket csak fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-­ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete. A darabot a Pannon Várszínház művészei­nek előadásában láthatják.

Pál utcai fiúkat e hónapban a veszprémi várszínház hozza el Lentibe Fotó: Pannon Várszínház

Novemberben Eric Assous Boldogság című szerelmi kalandját állítja színpadra hat képben a József Attila Színház. A váratlan találkozások varázsa, hogy látszólag összeegyeztethetetlen lények is egymásra lelhetnek-e. Louise meséket ír, Alexandre éttermet vezet. Louise hat éve elvált és egyedül él, Alexandre válófélben van és három gyermek édesapja. Louise szeret olvasni, rengeteg hobbija van, Alexandre csak a munkának él. Nagyon különbözőek és mégis nagyon egymáshoz valók. Kettejük boldogság­képe kerül szembe egymással: mindketten vágynak jobb, nyugodtabb, biztonságosabb életre, ám várakozásaik, igényeik eltérnek egymástól… A darab rendezője a Jászai Mari-­díjas Verebes István, Louise szerepében Pikali Gerdát láthatják, Alexandre-ot Rékasi Károly alakítja.

A harmadik előadásra jövő februárban kerül sor: Harsányi Gábortól a Bazi nagy magyar lagzi című vígdráma két részben a Pódium Színház elő­adásában. A hamisítatlan, hagyományos magyar lagziban igencsak összekuszálódnak a szálak: a menyasszony nem a vőlegényt várná, a vőlegény a hozományra hajt, a Polgi ott keresi a boldogságot, ahol az újdonsült férj, megjelenik az ara régi szerelme menyasszonyi ruhában, a tanú vele mondaná ki az igent, majd egy kétes múltú lány is megátkozza egy vajákos asszonnyal a frigyre lépett férfit… És mindez csak a kezdet. Harsányi Gábor vígdrámája egy igazi kortárs, mégis autentikus lakodalom vérbő lenyomata.

Márciusban Soóky Margit–Galambos Zoltán Katyi című zenés vígjátékát láthatja a közönség a Körúti Színház tálalásában. Varga Kató színésznő szeretne lenni, de a felvételi vizsgán belesül a szerepébe. Hogy tehetségét bizonyítsa, kitalál magának egy figurát: Katyit, a vidéki megesett cselédlányt. Elszegődik a színészhez mindenesnek, és ebben a minőségében felforgatja a házat. Pokollá teszi a színész életét. A Katyi című színdarab közvetlen elődje egy Soóky Margit regényéből írt, 1942-ben vetített magyar filmvígjáték, amit legendás szereposztása tett feledhetetlenné: Kiss Manyi, Tolnay Klári és Bilicsi Tivadar játszották a főszerepeket, valamint a film még egy nótával is gazdagította a közönséget (Zöld a kukorica, Katyi, harmatos a levele, Katyi), amit országszerte dúdoltak.

A záró előadásra áprilisban a Spirit Színház érkezik a John Kander–Fred Ebb–Joseph Stein: Zorba, a görög című musical előadásával.

„Táncolni kell, uram. A zene meg majdcsak megjön valahonnan” – hangzik el Zorbától, kinek hatására az író megtanulja, hogy mi is az a pozitív gondolkodás: mindig az élet napos oldalát kell nézni. A mindig optimista görög örömében és bánatában is egyet tesz: táncol. Amikor a városba küldik beszerző körútra, az összes pénzt elveri, de mindenkinek hoz ajándékot. Az írónak Zorba nem hoz szerencsét, de kap cserébe valami sokkal fontosabbat: elsajátítja az életigenlés filozófiáját. A romok alatt már ő javasolja: „Táncoljunk!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában