Közös népzenei örökségünk

2018.09.28. 07:00

Két éven át tartó magyar–szlovén programot indítottak útjára Lentiben

Csütörtökön tartották meg a városi művelődési központban a Folk Music Heritage elnevezésű magyar–szlovén program nyitórendezvényét. A két évig tartó projekt célja a közös népzenei örökség feltárása, feldolgozása, terjesztése.

Korosa Titanilla

Balról: ifj. Horváth Károly, Buza Beáta, Elica Horvat, a betlinci szervezet munkatársa, dr. Rebeka Kunej a szlovén akadémia képviseletében és Horváth László Fotó: a szerző

A rendezvény kezdetén ifj. Horváth Károly népzenész előadását hallhatták az egybegyűltek, majd a projektpartnerek mutatkoztak be. Elsőként Horváth László, Lenti polgármestere szólt, megemlékezve a zenész édesapjáról, Horváth Károly néprajzkutatóról, aki összegyűjtötte a környék zenei hagyományait. A továbbiakban a szlovén partnerek – a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia kutatóintézetének munkatársa, valamint a beltinci művelődési és idegenforgalmi intézet képviselője – beszéltek a programban betöltött szerepükről. Végül Buza Beáta, a Humán Esély Tanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szólt korábbi projektjeikről.

Balról: ifj. Horváth Károly, Buza Beáta, Elica Horvat, a betlinci szervezet munkatársa, dr. Rebeka Kunej a szlovén akadémia képviseletében és Horváth László Fotó: a szerző

A program lebonyolításáról Kovács Lajos, az említett kft. munkatársa elmondta: a muravidéki, hetési és Kerka-vidéki hangzó és lejegyzett népzenei anyagok összegyűjtését végzik el, témakörönkénti és gyűjtési hely szerinti csoportosítással, illetve a népzenei gyűjtemény frissítését új kutatással, tíz szlovéniai és tíz magyarországi településen.

– Az anyagot digitalizáljuk, kutathatóságára pedig protokollt állítunk össze – mondta Kovács Lajos. – A népzenei gyűjtemény visszatanítása keretében szervezünk határon átnyúló népzenei bemutatókat, táborokat, konferenciát, műhelybeszélgetéseket. Népzenei Találkozási Pontot hozunk létre Lentiben és a szlovén Beltinciben, ahol a digitális gyűjteményből készült válogatásokat meghallgathatják, letölthetik, kinyomtathatják az érdeklődők. Emellett promóciós kisfilmet is összeállítunk, valamint az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak „Első népzenei füzetem” címmel kiadványt adunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában