Népi mesterség, szárnyaló lélek

2018.08.23. 14:00

Zsolnai Tímea és Wegroszta Zoltán közösen állította ki az alkotásait Nagykanizsán

Régi idők „derék” iparosainak világa, falusi életképek, ám még égbe tartó, szárnyaló lelkek is láthatók egy különleges kiállításon, amely nemrég nyílt a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Szabó Zsófia

A két alkotó a közös kiállítás enteriőrjében a tárlatmegnyitón Fotók: Szakony Attila

A rendhagyó, Ihlető természet című tárlaton a Veszprémben élő Zsolnai Tímea művészetterapeuta és a kiskanizsai Wegroszta Zoltán fafaragó népi iparművész mutatja be együtt munkásságának több ékességét. Az alkotókat nemcsak a közös kiállítás és a művészet szeretete köti össze, hanem családi szálak is.

Sáskaasszonyok Kiskanizsáról

Abban viszont nagyon eltérnek egymástól, hogy belső indíttatásból milyen alkotások születnek a kezük nyomán. Zsolnai Tímea művészetterapeuta nemez- és üvegfestmény kompozícióit, illetve textilszobrait valójában szörnyű fájdalom keltette életre.

– Öt éve veszítettem el a fiamat autóbalesetben – mondta Zsolnai Tímea. – Ekkor tértem vissza az alkotáshoz, hisz korábban keramikusnak tanultam. Azonban egy betegség miatt nem sikerült befejeznem az iskolát. Más területen folytattam később a tanulmányaimat: művészetterapeutaként végeztem. Lelki betegeknek szerettem volna segíteni feldolgozni különböző traumákat, méghozzá az alkotás révén. Most viszont már elmondhatom, saját magam lettem a saját magam páciense. Az első képeim a fiam halálának emlékére készültek. Azokban az időkben ismerkedtem meg egy hölggyel, aki szintén elveszítette a gyermekét. Vele közösen mutattunk be az alkotásokból egy kiállítást, Anyák, ha sírnak címmel. Az emberek kezében eszköz van a művészet révén, hogy szavak nélkül is kifejezzék az érzéseiket. Látszik is több, kiállított munkámon, hogy ezekben az időkben születtek. Sötétebbek a színek. Azonban a későbbi munkáim, amelyeken világosabb virágmotívumok vannak, így már a bejárt lelki utat mutatják be.

A két alkotó a közös kiállítás enteriőrjében a tárlatmegnyitón Fotók: Szakony Attila

Zsolnai Tímea hangsúlyozta: festményein a gyapjú lágysága számára az anyai szeretetet szimbolizálja.

– Annak idején gyapjúból rakosgattam ki túlvilági motívumokat – folytatta. – Ezekre üveglapot helyeztem, majd erre üvegfestékkel olyan motívumokat festettem, ami már a realitást képviseli, mint egy édesanya, életfa és még sorolhatnám. Maga az üveglap a határ az alkotásaimban, ám ez mégis lehetőséget ad arra, hogy a földöntúli élet és a jelen kapcsolatban maradhasson. A fémhatású textilszobrokat pár éve kezdtem el készíteni. Azonban a gyapjú még mindig közelebb áll hozzám.

Gyapjúkép a korábbi alkotói korszakból

Wegroszta Zoltán fából készíti a munkáit. Szabadidejét is ennek szenteli több mint negyed százada. Szobrok, székelykapuk, kopjafák tucatjait készítette az évek során.

Életfa az Anyák sírnak sorozatból (Zsolnai Tímea)

– A fák ismerete, egyúttal a természet szeretete hivatásom részét képezte, hiszen faipari egyetemen végeztem, majd erdőgazdaságnál dolgoztam. Így mondhatni, a téma adott volt, ám a paraszti kultúrát, életképeket, a földművesek mindennapjait is előszeretettel formáltam meg fából. Mostanában új sorozaton dolgozom, ami régi mesterségeket kelt életre – mesélte Wegroszta Zoltán, aki közel húsz éve kapta meg a fafaragó népi iparművész címet. – Rengeteg szakmát ma már csak hallomásból lehet ismerni, ilyen például a gerencsér, a bognár vagy a csizmadia foglalkozása, sokszor azt sem tudjuk, melyik mivel dolgozott. Ezért örökítettem meg mindezeket, hogy egyáltalán megmaradjon az utókornak valamikori létezésük – tette hozzá a fafaragó.

Wegroszta Zoltán elárulta: alkotásaihoz már régóta gyűjti a száraz faanyagot, hogy mindig kéznél legyen, amikor dolgozni kezd. Akár 8–10 óráig is eltart, mire aprólékos igénnyel, részletekbe menően elkészít egy szobrot, vagy egy képet.

Virágmotívumos üvegfestmény

– Ezúttal 25 szobrot, továbbá képeket mutatok be a nagyközönségnek, amik az elmúlt években készültek. Nem fotók alapján dolgozom, hanem fejből. A sáskaasszonyok piacozása, a menyasszony kikérése, a kocsmaudvar pillanatai is emlékekből keltek életre. Egy másik, most készülő sorozaton a nők életútjának jelentősebb mérföldköveit, történéseit elevenítem fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában