A közösségek és a tárgyi emlékek

2018.08.09. 10:30

Felkeresik az emlékhelyeket és a zsidó hitközségeket Zalaegerszegen

A megyeszékhelyi zsidó hitközség meghívására érkezett tegnap Zalába a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) két vezetője, akik rendszeresen tájékozódnak a vidéki zsidó emlékek és hitközségek állapotáról.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kunos Péter, Preisz József, Májer Miklós, Heisler András és Siklósi Vilmos a zalaegerszegi holokauszt emlékműnél Fotó: Pezzetta Umberto

Heisler András, az országos szervezet elnöke és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató először a zalaegerszegi volt zsinagógában találkozott a helyi hitközségi elöljáróság képviselőivel: Siklósi Vilmos elnökkel, Preisz József örökös alelnökkel és Májer Miklós elöljárósági taggal. A vendégek megtekintették a mai hangverseny- és kiállítóterem karzatán elhelyezett állandó tárlatot, mely az itt valaha virágzó közösség tárgyi emlékeit őrzi. A látogatók örömmel konstatálták, az épület megőrizte eredeti képét, a funkció-

váltás nem eredményezett jelentős átépítést. A résztvevők ezután végigjárták a megyeszékhelyi zsidó emlékhelyeket, a Zrínyi-gimnázium előtti, az elhurcolt diákokra emlékeztető botlató köveket, a sajnos ékeit vesztett holokauszt emlékművet, és a temetőt is. Zalacsébre, Szabolcs Péter szobrászművészhez, majd Zalaszentgrótra vezetett ezután a delegáció útja. Az észak-zalai kisvárosban Baracskai József polgármester fogadta a látogatókat, s vele együtt tekintették meg a szentgróti zsidó emlékhelyeket.

– Ismeretes, a hazai vidéki zsidóság szinte teljes egészében odaveszett a holokauszt pusztításában, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy a vidéki hitközségeket minden eszközzel segítsük – mondta Heisler András lapunknak a látogatás kapcsán. – A támogatás, állami segítséggel kiterjed az emlékhelyekre és a közösségekre. Ez utóbbit személy szerint fontosnak tartom, hiszen kevesen vannak, a hit-élet kereteit nehezen biztosítják. A MAZSIHISZ számára a legkisebb közösség is ékszer. A kis közösségeket agilis vezetők tartják életben, a helyi önkormányzatok támogatásával vigyáznak a zsidó emlékhelyekre.

Dr. Kunos Péter, Preisz József, Májer Miklós, Heisler András és Siklósi Vilmos a zalaegerszegi holokauszt emlékműnél Fotó: Pezzetta Umberto

A MAZSIHISZ vezetői általában mindenütt készséges partnerre lelnek az önkormányzatok vezetőiben, értékes konzultációkat folytatnak a közös ügyekről, a találkozók új lendületet adnak a terveknek. Zalával különösen kedvező az együttműködés, ennek köszönhető a zalai községi zsidó temetők gondozása, rendbetétele.

Heisler Andrástól megtudtuk, Miskolcon és Szegeden kormányzati támogatással sikerült felújítani a zsinagógát, s a nagykanizsaira megvannak már a tervek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!