Harminc éve a színpadon

2018.06.06. 15:55

Kránitz Tóni sorsfeladata

Blues-ünnepre készül Kránitz Tóni, a Blues Experiment, a Blues Mission és a Shabby Blues Band szájharmonikása, zenésztársaival az Egerszeg Fesztivál keretében emlékezik meg arról, hogy harminc esztendeje lépett színpadra.

Gyuricza Ferenc

Kránitz Tóni 30 éve a pályán

A különleges koncertet – amely során 15 zenészt láthat-hallhat a közönség – vasárnap este nyolc órakor tartják a zsinagóga melletti parkolóban, a fesztivál harmadik színpadán.

- Minden embernek van sorsfeladata, nekem kettő is jutott – mondta Kránitz Tóni. – Az én sorsfeladatom az volt, hogy felneveljek négy gyermeket, s tartsam életben a blues zenét ebben a régióban. Ma már elmondhatom, mindkettőnek sikerült megfelelnem. Harminc éve játszom blues-t, az első zenekarom a Blues Experiment volt, amellyel 1988. április 29-én, az akkori Szakszervezetek Művelődési Házában adtuk a bemutatkozó koncertünket. Én innen számítom a zenészi pályafutásomat, ezért ünneplem idén a harminc évet. Ezalatt negyven zenésszel játszottam együtt Zalaegerszegen, négyen sajnos már nincsenek köztünk.

Kránitz Tóni 30 éve a pályán

A zenész hozzátette, a viszonylag rövid életű Blues Experiment után másfél évet játszott a Blues Mission nevű formációban, majd megalakította a Shabby Blues Band-et, amely 27 éve folyamatosan jelen van a palettán. Ezen időszak alatt hét nagylemezük jelent meg. Jelenleg a nyolcadik albumukon dolgoznak, amit a közelmúltban elhunyt Johnny Winter tiszteletére kívánnak megjelentetni. Az album a Shabby Blues Band fennállásának 30. évfordulóján jelenik meg.

- A mostani koncert az én elmúlt harminc évemről szól – fordította vissza a beszélgetés menetét az előttünk álló eseményre Kránitz Tóni. – Játszunk egy Blues Experiment dalt, megelevenedik a Blues Mission együttes, majd a Shabby Blues Band különböző felállásait is láthatja a közönség. A kétórás műsorban 26 dalt adunk elő, folyamatosan cserélődő tagsággal. Olyan volt társaim is fellépnek, akik már nem zenélnek, vagy időközben elkerültek Zalaegerszegről. A műsorvezető az a Molnár Attila lesz, aki szintén fontos szereplője a zalaegerszegi zenetörténetnek. Minden lemezünkről játszunk, s mindig abban a felállásban, ahogy a dalokat lemezre rögzítettük. Lesz néhány feldolgozás is, ezért adódnak pillanatok, amikor én sem leszek színpadon.

A zenész június 28-án tölti be az 55. életévét, ezért a koncert a Kránitz Tóni és barátai 55/30 címet kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!