Vándorgyűlés

2018.05.12. 08:00

Várkutatók konferenciája Egerváron

Hivatásos várkutatók és lelkes amatőrök gyűltek össze pénteken az egervári kastélyban a Castrum Bene Egyesület 24. vándorgyűlésére.

Magyar Hajnalka

Jobbról: dr. Vándor László régész, Száraz Csilla előadó, Feld István az egyesület elnöke és Gyerkó Gábor Egervár polgármestere a konferenciának helyt adó várkastély előtt

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A háromnapos program nyitányaként pénteken a délnyugat-magyarországi régióban zajló várkutatások eredményeiről számoltak be zalai régészek, történészek, levéltárosok. Szombaton a határ túloldaláról, Horvátországból érkező kutatók szólnak a térség várkutatásának újdonságairól, vasárnap pedig tanulmányútra indulnak a résztvevők Horvátországba, felkeresve Nagykemlék, Csányó és Varasd várát.

A fentiekről dr. Vándor László régész, az egyesület tagja, a vándorgyűlés zalai szervezője adott tájékoztatást.

Vándorgyűlés

- A várkutatók egyesülete nem először tartja Egerváron konferenciáját, 22 éve már jártunk itt, 2001-ben pedig Keszthely fogadta a programot. Nem véletlenül, hiszen a zalai várkutatás az elmúlt évtizedekben rangos eredményeket mutatott fel – idézi fel az előzményeket a konferencia kezdetén dr. Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató.

Jobbról: dr. Vándor László régész, Száraz Csilla előadó, Feld István az egyesület elnöke és Gyerkó Gábor Egervár polgármestere a konferenciának helyt adó várkastély előtt
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

- Konferenciánk nemzetközivé terebélyesedett, hiszen a középkori várak történetét aligha lehetne taglalni az ország jelen határai között. A horvát kollégák beszámolói előtt szűkebb pátriánk kap szót. Jelesül Száraz Csilla Zala megye bronzkori erődítéseiről tart előadást, ő e témából készíti doktori értekezését. Simmer Lívia Zalalövő és Egerszeg várának friss ásatási eredményeit osztja meg, Bilkei Irén a zalai várak okleveles forrásait gyűjtötte össze, Kanász Viktor pedig Kanizsa 1601-es ostromának legújabb, a vatikáni leváltárban előkerült dokumentumait ismerteti, melyekből kitűnik, hogy pápai csapatok is részt vettek a csatában. Jómagam Zrínyiújvár kutatásait foglalom össze, különös tekintettel a vár kútjának feltárására, valamint Orha Zoltánnal közösen az egervári vár kutatásának eredményeiről is beszámolunk.

Az előadásokat követően a mintegy nyolcvan résztvevő a várral, valamint az egervári templommal is megismerkedhetett, amely mellett anno Magyarország egyik legnagyobb ferences kolostora állt.

A programra az ország minden részéből jöttek szakemberek és amatőr kutatók, továbbá számos hátizsákos egyetemi hallgató is érkezett.

- A rendszerváltást követően megalakult egyesületünk tagjai közt régészek, történészek építészek, valamint egyetemisták és a várak iránt érdeklődő laikusok egyaránt akadnak – tudjuk meg Feld Istvántól, a Castrum Bene elnökétől. – Évente két nagy összejövetelt tartunk, a tavaszi vándorgyűlés helyszíne változó, ősszel pedig rendre a visegrádi királyi palotában gyűlünk össze. Kiváló kapcsolatokat ápolunk a környező országok várkutatóival, s egyesületünk adja ki a Magyarország várainak topográfiája című könyvsorozatot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában