Festőművész

2018.04.18. 09:00

Szavak nélkül – Megnyílt Farkas Ildikó első kiállítása

Szavak nélkül címmel Farkas Ildikó akvarelljeiből és portrégrafikáiból látható kiállítás az Apáczai Művelődési Központ galériájában.

Magyar Hajnalka

Farkas Ildikó amatőr képzőművész kiállításának megnyitója az Apáczai művelődési központban

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

Farkas Ildikó tíz éve tagja a Dienes Gyula művésztanár által irányított festőkörnek. A képzőművészet gyerekkora óta érdekli, a József Attila Általános Iskolában Horváth Miklósné, Ilka néni értő irányítása mellett szilárdult meg benne a vonzalom. Később a Zrínyi-gimnáziumban Borbás György volt a rajztanára, akire szintén jó szívvel emlékezik vissza.

- Mindvégig eljártam a szakkörébe, sok grafikai technikát tanított meg nekünk... – eleveníti fel Farkas Ildikó.

Mint elmeséli, ekkoriban nagyon szeretett volna művészpályára lépni. Látva lánya eltökéltségét, édesanyja felkeresett egy festőművészt, hogy tanácsot kérjen a pályaválasztáshoz. A mester azonban eltántorította őket, mondván, nőként nagyon küzdelmes kenyérkereset ez.

Párás vízparton

Kiállításokat is szervez

Így érettségi után a szombathelyi főiskola tanító szakát végezte el, rajz szakkollégiummal kiegészítve. Sokáig tervezte a rajzszak abszolválását is, de a cél beteljesülését elsodorták a hétköznapok.

Levendulamezőn

Így hát érdeklődését beleszőtte pedagógusi munkájába, sok kiállításra vitte el tanítványait. Kezdetben 12 évig a Landorhegyi általánosban tanított, s az elsők közt csatlakozott a József Attila Városi Könyvtár „Megmutatom magamat” sorozatához, hogy kiállítási lehetőséghez juttassa tehetséges tanítványait.

- Mintegy tíz kiállítást szerveztem számukra, emellett számos pályázaton is részt vettünk.

Épp az Ady-iskola „Sokat tud az én kezem” pályázatának díjkiosztójára kísérte el egyik növendékét, amikor hírét vette a Dienes Festőkör létezésének. Azonnal eldöntötte, ezt a lehetőséget nem szalasztja el. Amúgy hat éve már maga is az Adyban tanít.

Farkas Ildikó amatőr képzőművész kiállításának megnyitója az Apáczai művelődési központban
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

- Önállóan is törekszem fejleszteni a képességeimet, rendszeresen kölcsönzök és tanulmányozok művészeti könyveket – folytatja. – A festőköri foglalkozások mellett mindig nagy élmény a zalaszentbalázsi nyári alkotótáborunk, abban a hangulatban különösen jól megy a munka.

Lánya fogorvosnak tanul, s amióta egyetemista, Ildikó az ő megüresedett szobájában rendezett be magának egy kis műteremsarkot. Fotózni is szeret, a témát sokszor e módon viszi haza, de nem ragaszkodik mereven a látványhoz, alkotás közben szabad utat enged a forma, a festék, a szín saját akaratának is.

Úrinő, portrégrafika

A családban több művészeti hajlamú, kreatív ember akadt már, de önálló kiállítás tekintetében ő az első fecske. Sokat gondolkodott a kollekció összeállításán, végül, a debütálás apropóján az elmúlt tíz év teljes anyagából válogatott. A megnyitón úgy tűnt, sokan kíváncsiak rá, munkái május 2-ig várják az érdeklődő közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában