Könyvbemutató

2018.04.14. 10:00

Bemutatták a Tiltott kastély című kötetet Zalaegerszegen

Margittai Gábor és felesége Major Anita közös munkájaként látott napvilágot tavaly a Tiltott kastély című kötet, amit pénteken mutattak be a szerzők az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban.

Magyar Hajnalka

Major Anita és Margittai Gábor a Tiltott kastély című kötettel Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A könyv hat erdélyi történelmi család sorsát és küzdelmét tekinti át a jóvátétel útvesztőiben. Tudakoljuk, milyen motiváció késztette őket e komplex téma kibontására?

- Feleségemmel, Major Anitával már a ’90-es évek derekától kutatjuk a magyar szórvány életét a Kárpát-medence számos pontján – kezd történetükbe Margittai Gábor író, újságíró. – Erdélyben járva több száz kastély fogadja az embert, amelyek gyakran elhagyottak, ám valaha történelmi családok lakták. Felébredt bennünk a kíváncsiság...

Mindeközben erőre kapott az a folyamat is, amelynek keretében az arisztokraták visszaköltöznek Erdélybe, s próbálják visszaszerezni kastélyaikat és területeiket. A szerzőpáros sok ezer kilométert tett meg, hogy kinyomozza, mi lett a Teleki-, Bánffy-, Bethlen-, Mikes-, Apor- és Haller-család tagjaival, s milyen eredményeket sikerült kivívniuk a perek során.

Major Anita és Margittai Gábor a Tiltott kastély című kötettel
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

- Elhallgatott téma ez, ráadásul Erdélyben még rárakódik az a plusz teher, hogy az arisztokraták magyarok voltak. A jóvátétel megindult ugyan, de kemény harcok folynak a kastélyok körül. A román állam talán már megbánta, hogy megnyitotta ezt a lehetőséget, s szeretné fékezni, visszafordítani – érzékelteti a jogi útvesztőket a szerző. – Az érintettek közül sokakkal sikerült személyesen szót váltanunk, bár nem volt egyszerű elnyerni a bizalmukat. Nem az arisztokratikus gőg miatt, hanem mert őket aztán igazán megcibálta a történelem, s önvédelemből nagyon megválogatják, hogy kivel állnak szóba. Szerencsére nekünk sikerült lebontani a falakat, sok helyre a mai napig visszajárunk, s követjük a fejleményeket.

A több mint 200 színes és archív fotóval illusztrált könyv az eredményekről is számot ad. A Mikesek például visszakapták zabolai kastélyukat, Bánffy Farkas Fugadon járt sikerrel, Keresden pedig a Bethlen-család vehette birtokba ősi örökét. Utóbbiak a reneszánsz várkastélyt átadták tartós bérletbe Böjte Csabának, aki az oktatásból kihullott, nehéz sorsú gyerekeket költözteti oda, a most zajló felújítást követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában