Modern huszárok

2018.03.12. 17:30

Interaktív történelemóra a nagykanizsai Cserháti csarnokban

A szabadságharc és a világháború eseményeiről tartottak interaktív történelemórát a hagyományőrzők a Cserháti csarnokban.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Erőt, tisztességet! – zengett a katonák köszöntésétől a csarnok. A nemzeti ünnep alkalmából hatodik éve szervezik meg ezt a találkozást a fiatalokkal, hogy ne kizárólag a könyvekből, a televízióból ismerjék meg a történelmünket.

- Ez a rendhagyó óra életre szóló élményt ad a diákoknak, hiszen korhű viseleteken és fegyvereken át ismerkedhetnek meg őseik tradícióival – fogalmazott Domina Barnabás, a fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület tagja, kanizsai hagyományőrző huszár. – Ezen túlmutatva kicsit arról is szó esett, hogy mit jelentett az akkori kor emberének a hazaszeretet, a honvédség, s ők milyen lelkülettel is rendelkeztek.

Domina Barnabás hozzáfűzte: a tanulóknak bemutatták mindhárom fegyvernemet, amit a honvéd sereg a harcokban használt. A huszárság, a honvéd gyalogosok valamint a tüzérség felszerelései eddig minden helyszínen valósággal elkápráztatták a fiatalokat.

Druskóczi István (jobbról) a fiataloknak mutatja a világháborús fegyvereket
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala megyei szervezetének katonája, Druskóczi István a világháborús időszak történéseiről beszélt, ugyanis a magyarok abban az időszakban ugyanúgy a hazáért áldozták fel a legnagyobb kincset, az életüket.

- Szeretnénk, ha mai modern kor gyermekei is átéreznék, hogy a magyarok miként küzdöttek a csatákban, a különféle ütközetekben milyen módon védték meg magukat – mondta Druskóczi István. – Az előadások után még számtalan kérdést tesznek fel a diákok, ami szintén azt mutatja, hogy kicsit megmozdítottuk a fantáziájukat és az érdeklődésüket a történelmünk iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában