Reformáció

2018.03.04. 15:16

Interaktív kiállítás egy parkoló buszban Nagykanizsán

„Menő reformáció” címmel az evangélikus templom elé érkezett tegnap a Reformáció 500. évfordulóját népszerűsítő mozgókiállítás.

Benedek Bálint

Makoviczky Gyula fiainak, Mártonnak és Mátyásnak is nagyon tetszett az evangélikus templom előtt álló busz

Fotó: Gergely Szilárd

A Reformáció Emlékbizottság interaktív tárlatát egy alacsony padlós, közel 17 méter hosszú, városi csuklós buszban helyezte el.

A kiállítás új megközelítésből mutatja be az 500 (+1) éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

A busz nem csak belülről, de kívülről is színes és látványos feliratokkal hirdeti nemes küldetését. Ezért az istentiszteletről érkező hívek egymás után nézték meg a különféle kirakó játékokkal, forgatható táblákkal és információs érintőképernyős eszközökkel felszerelt járművet.

- Szép gesztus, hogy a tavalyi jeles évforduló alkalmából ilyen nívós kiállítás járta az országot, s azzal, hogy újra útra kelt, remélhetőleg a fiatalokban is nyomot hagy a reformáció története – fogalmazott Fenyvesi Gyuláné és Vajda Lajosné.

Makoviczky Gyula fiainak, Mártonnak és Mátyásnak is nagyon tetszett az evangélikus templom előtt álló busz
Fotós: Gergely Szilárd

Hasonlóan gondolkozott a kanizsai vendéglátó, Makoviczky Gyula evangélikus lelkész, aki szerint a hazai reformáció történetét alaposan feldolgozó interaktív, mozgó tárlat gyülekezettől függetlenül mindenki előtt nyitott.

- Érdekes lehet olyanoknak, akik érdeklődnek a történelem iránt, hogy mi mindent hozott magával, ugyanis nemcsak hitbéli megújulás volt ez a folyamat, hanem kulturális változásokat is jelentett.

Az evangélikus templom előtt még hétfőn valamint kedden 9-18 óráig ingyenesen megtekinthető a kiállítás. Ezt követően szerdától újabb két napon keresztül a zalaegerszegi Dísz téren parkol majd a kivételes busz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában