Múzeumok együttműködése

2018.02.18. 13:00

Szlovén tapasztalatok nyomán növelné a látogatószámot a Göcseji Falumúzeum

Zalai közreműködéssel épül elektromos és fatüzeléses kemence még ezen a tavaszon a szlovéniai Rakicanban található Batthyány-kastély mellett.

Magyar Hajnalka

Dr. Robert Celec, a Batthyány-központ igazgatója és Varju András a Göcseji Falumúzeumban

Fotó: Pezzetta Umberto

A munka hátterét a Göcseji Falumúzeum és a szlovéniai Rakičanban található Batthyány Várkastély Oktatási Központ „Back in the day” (Annak idején...) című, kétéves együttműködési projektje adja, aminek megvalósításához mintegy 30-32 millió forint áll rendelkezésre.

A partnerkapcsolat célja a kölcsönös tapasztalatcsere és tudásátadás. Ebben mindkét fél érdekelt, hiszen a muravidéki Rakičan (Battyánfalva) kastélya mellett egy kisebb skanzent szeretnének létrehozni a szlovén szakemberek, a Göcseji Falumúzeum pedig a nemzetközi turizmust fellendítő tanácsokat, együttműködést remél a partnertől.

A közös munka januárban indult, a felek már túl vannak az első látogatásokon.

Dr. Robert Celec, a Batthyány-központ igazgatója és Varju András a Göcseji Falumúzeumban
Fotós: Pezzetta Umberto

- Magyarország turisztikai vonzereje egyre növekszik, ebből a folyamatból kár volna kimaradni – mondja elöljáróban az együttműködésről Varju András, a Göcseji Múzeum falumúzeumi osztályának vezetője.

Több külföldi látogatót szeretnénk

- Célunk a külföldi látogatók számának jelentős emelése, olyan partnert kerestünk tehát, amely ebben lehet segítségünkre. Jelenleg évente mintegy 600 idegen ajkú látogatót jegyzünk a skanzenban, s ez édeskevés. Főként annak fényében, hogy küszöbön álló TOP-os fejlesztéseink keretében vállaltuk, hogy a jelenlegi 25 ezres látogatószámot 5 éven belül 40 ezerre növeljük.

A feladat nem teljesíthetetlen, de rengeteg munkát és kapcsolatépítést igényel. Ki kell lépnünk a nemzetközi turisztikai térbe, az online felületekre, s mindebben számítunk a szlovén kollégák tapasztalataira.

A rakičani központ

S hogy honnan a bizalom? A számok beszédesek. A rakičani központ állami fenntartású, de üzleti alapon működik. A fenntartási költségeik nem kevesebb, mint 90 százalékát képesek saját bevételből fedezni, s csak 10 százalék az állami ráfordítás...

A rakicani kastélyt szép park övezi. A lótenyésztés mindig hozzátartozott a múltjához; Fotó: Göcsej Múzeum

- Kíváncsiak lennénk a receptre, hiszen mifelénk ez messze nem így van. Ami az általunk kínált tudásátadást illeti, márciusban remélhetőleg elindul nálunk a régóta tervezett bővítés, ami kitűnő alkalom a szlovén kollégák számára, hogy belelássanak a falumúzeumépítés folyamatába.

Nemzetközi kapcsolatok

A közigazgatásilag Muraszombathoz tartozó Rakičan Batthyány-kastélya a 17. században épült, jelen formáját a 18. századi átépítéssel nyerte el. A ma képzések, konferenciák helyszínéül szolgáló barokk kastélyt impozáns park övezi. Számos projekttel foglalkoznak, fesztiválokat, nyári táborokat rendeznek, s galériát is működtetnek. Az intézmény évente több mint 40 ezer látogatót vonz.

Nem az egerszegi az első zalai kapcsolatuk, együttműködést alakítottak ki a keszthelyi Festetics-kastély hintómúzeumával is. A Batthyány-kastélyhoz ugyanis hagyományként kötődik a lótenyésztés, s mai használói is lovaskocsikon szeretnék fuvarozni vendégeinket. Például a leendő kis skanzenben.

- Minden adottságunk megvan hozzá, hogy egy kis skanzennel bővítsük a kínálatunkat – kezd terveik vázolásába várkastély igazgatója, dr. Robert Celec. – Szlovéniában azonban kevés a falumúzeum, így a tapasztalatok is gyérek. Ezért léptünk együttműködésre a Göcseji Falumúzeummal, ahol immár 50 évnyi tudás gyűlt össze.

Egészen kicsi skanzent tervezünk, lényegében egy plusz attrakciót szeretnénk kínálni a látogatóinknak. Első lépésként két kerámiaégető kemence épülne meg zalai segítséggel. Cserébe a promóciós tapasztalatainkat adnánk át. Szlovéniából sok turista utazik Budapestre, de egyelőre még nem állnak meg Zalaegerszegen. Talán volna mód ezen változtatni.

Az épülő kapcsolat jegyében legközelebb április 13-án utaznak a zalaiak Szlovéniába, egy nemzetközi konferenciára. Az 50-60 fősre tervezett csoport a múzeumon túl a megyeszékhely több kulturális intézményét is képviselné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában