Előadás a legapróbbaknak

2018.02.09. 11:30

A Griff Bábszínház havonta kétszer a legkisebb babáknak is kínál színházi élményt

A megyeszékhelyi bábszínház folyamatosan tágítja a lehetőségeit: olykor babaszínházat nyit, máskor a felnőtteket szólítja merész darabokkal.

Arany Horváth Zsuzsa

Tamás Éva és zenésztársai (Pozsgai Tamás, Baksa Péter) a szombati Lépegetősben

Az elmúlt szombaton az előbbi volt soron, méghozzá rendhagyó módon. A két éve útjára indított, 0-3 éves korú gyerekeknek szánt szombat délelőtti rövid produkciók mellé sorakozott fel a Lépegetős minikoncert, amelyet a pécsi Tamás Éva Játéktára hozott el Zalaegerszegre.

A produkciónak sikere volt

A színházterem zsúfolásig telt izgő-mozgó, szaladgáló, kúszó-mászó, hangoskodó, mindenre kíváncsi karonülőkkel vagy totyogósokkal és szüleikkel, akik maguk is együtt játszottak, ahol az énekesnő és együttese ajánlotta. A téli, valamint farsangi tematika a dalokban kelt életre, de ennél sokkal jobban izgatta a gyerekeket a hozzájuk képest gigantikus méretű nagybőgő, s a bácsi nyakában lógó gitár, arról nem is beszélve, hogy olykor a padlón előttük heverő papírlapokat is „elkobozták” a bátrabb pelenkások, így fejből kellett zenélniük. Nem bánták, sőt, biztatták a kicsiket, vegyék birtokba a csörgődobokat, dobverőket, hogy együtt keltsenek zajt, amiből előbb-utóbb ritmus és muzsika lesz, de főképp felfedezés.

Tamás Éva és zenésztársai (Pozsgai Tamás, Baksa Péter) a szombati Lépegetősben

A babák fejlesztésével foglalkozó szakemberek figyelmeztetnek, „az apróságok számára egyáltalán nem egyértelmű, hogyha valamit elejtünk, az leesik, hogy a golyó magától legurul a lejtőn, hogy a kockát nem tudom átpréselni egy kör alakú lyukon, hogy a tárgyaknak, ha összeütöm őket, hangjuk van, és még millió más apró jelenség a világunkat alkotó törvényszerűségek tárházából”. A babaszínházi művész ezért bohóc, bábos és játékmester egyszerre.

Honnan ered a babaszínház?

A babaszínház gondolata Svédországból származik. Eleinte ott is sokan kételkedtek, vajon szükséges-e 0-3 éves korig „színházi” produkciót kínálni a gyerekeknek. A gyerekek reakciója azonban mindenkit meggyőzött, pszichológusok, pedagógusok álltak a kezdeményezés mellé és szakértelmükkel tovább fejlesztették a szokatlan színházi formát. Magyarországon először a Kolibri színházban láthattak babaszínházi előadást az érdeklődők, majd másfél évtizeddel ezelőtt.

A legkisebbeknek szánt előadások a Griffnél

- Mi két esztendeje kezdtünk hozzá, kidolgoztuk a módszertanát, büszkén mondhatom, nagyon bevált, mindig sokan vannak a produkciónkon – mondta érdeklődésünkre Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója. – Legközelebb február 24-én, szombaton a Pötty című darabot játsszuk, a következő évadban pedig három új előadással is készülünk ennek a korosztálynak és a szüleiknek.

A hálás és szép számú közönség ifjú tagjai a szülőkkel Fotó: Arany Gábor

Valószínűleg a koncertek is visszatérnek, hiszen a pécsi együttes kellemes órát varázsolt a február eleji fázós szombat délelőttbe.

Tamás Éva színész, gyógypedagógus egyébként maga is akkor kezdett bele az új formába, amikor gyereke született 11 évvel ezelőtt. Azóta saját darabjuk, saját lemezük van, dalaik pedig kortárs szerzők gyerekverseit zenésítik meg. A zenekar vezetője eleinte Bogárdi Alizzal készítette a műsorokat, akivel 15 évesen lépett közösen a világot jelentő deszkákra, 2010-ben jelent meg az első lemezük, 2013-ra állt össze a végleges csapat, s jött a második lemez Hónapról – Hónapra címmel. Saját dalaikkal 2015-ben álltak a közönség elé, a lemez Álombuborék címen jelent meg.

A zenekar tagja Pozsgai Tamás gitáros, 2011 nyarán csatlakozott. Két fia, Marcell és Milán is szereti a zenét. Baksa Péter játszik a nagybőgőn. Akkor szeretett bele a „nagy hegedűbe”, amikor gyerekként látta Pege Aladárt. A zenekarban 2013 óta muzsikál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában