Kultúra

2017.12.10. 11:00

A nőiség tisztaságát viszi vászonra Böjti Balázsné

Különös, hogy milyen örömet okoz az embernek, ha élénk színeket préselhet ki a palettájára, és szétmázolhatja azokat a vásznon. Néha tudja az ember, hogy mit akar csinálni és néha nem, de mindig élvezetet nyújt – így vallott festészetéről Böjti Balázsné kanizsai alkotó, akinek nemrég nyílt kiállítása a kisvárosban.

Pásztor András

Böjti Balázsné alkotásai január közepéig láthatók a letenyei könyvtárban Fotó: A szerző

Böjti Balázsné közel másfél évtizede foglalkozik intenzíven a festészettel, ez idő alatt számos kiállítása nyílt a megyében. Letenyére közel tíz év után tért vissza az alkotó, hogy bemutassa legújabb, „Modern ikonok” című sorozatát.

Böjti Balázsné alkotásai január közepéig láthatók a letenyei könyvtárban Fotó: A szerző

- Kisgyermekkorom óta rajzolgattam, festegettem, de miután sehonnan nem kaptam kellő megerősítést, nem is tudtam ezen az úton továbbhaladni, így végül a pedagógusi pályára léptem és 37 éven keresztül dolgoztam óvodapedagógusként – árulta el Böjti Balázsné. – Persze a festészet iránti érdeklődésem fel-felbukkant, a kreativitás, a művészi hajlam az óvodai munkámban is terek kapott, de az igazi inspiráció csak az ezredforduló környékén érkezett. Az első kiállításom is ekkor nyílt a kanizsai Honvéd Kaszinóban. Ekkor még autodidakta módon sajátítottam el a különféle technikákat, ennek ellenére a tárlat sikeres volt, alkotásaim tetszést arattak.

A kanizsai alkotó a fentiek ellenére ráébredt, hogy ha komolyan szeretne foglalkozni a festészettel, akkor nem elég az önképzés, ezért évekig tanult, különböző szakmai kurzusokon vett részt.

- A festményeim a személyiségemet tükrözik, szeretem a nyugalmat, csendet, harmóniát, a természet szépségét – mondta Böjti Balázsné. – Imádok kísérletezni, sokféle stílust kipróbáltam, mégsem köteleztem el magam semmilyen izmus és stílus mellett. Ezért van az, hogy a képeim témában és stílusban is változatosak, sokszínűek. Szívesen festek női arcokat, madonnaszerűeket, amelyek aztán – az egyedi díszítésnek köszönhetően – ikonszerűvé válnak.

Böjti Balázsné festményei valóban hasonlítanak a bizánci eredetű táblaképekre, egyszerre spirituálisak, ugyanakkor nem ősi szenteket, hanem modern, evilági nőket ábrázolnak. Nőalakjait megpróbálja impozáns, tiszteletet és hódolatot kiváltó személyiségként ábrázolni. Ezt mindenekelőtt a frontalitás eszközével igyekszik elősegíteni.

- A képekben minden szükséges információ benne van – hangsúlyozta az alkotó. – Bárki, minden előzetes tudás nélkül megfejtheti azokat. Nincs bonyolult mondanivalójuk, csupán szépséget, harmóniát, esztétikumot sugároznak. A nőalakjaim tisztasága, romlatlansága és bája az ikonok madonnáira emlékeztet, talán egy kicsit misztikus és álomszerű világba kalauzolja a befogadót.

Böjti Balázsné képei kapcsán érdemes még néhány szót szólni a festményeken alkalmazott egyedi díszítésről, amellyel még pompázatosabbá, egyszersmind titokzatosabbá teszi modelljeit. Mintha a kelet varázslatos világa elevenedne meg a különleges fejdíszek, a gazdagon díszített ruhák, a háttér aranyos, ezüstös színeivel.

- Ez az úgynevezett paverol-technika, ami a természetes anyagok használatán, illetve a speciális ragasztó-anyagon alapszik, tulajdonképpen egyfajta textilszobrászat – magyarázta a nagykanizsai alkotó, aki hozzátette: csak a művész kreativitásán, fantáziáján múlik, hogy alakít ki egyéni stílust, mit készít az anyagokból, milyen hatást akar elérni. – Az én képeimen főleg a női alakok köré szőtt mesék jelennek meg, gazdag és harmonikus színvilággal.

A letenyei könyvtárban január közepéig látható kiállításon a festmények mellett, a vitrinekben üveglencsés vintage ékszereket és féldrágakövekből készült gyöngysorokat, fülbevalókat, gyűrűket is láthat a közönség.

- Az üveglencsés ékszerek a „boldog békeidőket”, az 1920-1930-as évek hangulatát idézik – így Böjti Balázsné, aki elárulta: az ékszerek zöme féldrágakőből készült, találunk jade, achát, rózsa-kvarc, ónix, jáspiskövekből készült darabokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában