Könyv

2017.10.02. 10:30

Emlékek a múltból címmel jelent meg Tornyiszentmiklós története

Tornyiszentmiklós története képekben címmel jelent meg Kulcsár József helytörténész legújabb munkája.

Korosa Titanilla

Kulcsár József (középen) családja körében a kötet bemutatóján. Balról Kulcsár Ervin, Páli Laura, jobbra Tótivánné dr. Kulcsár Edina, mellette Tótiván Zoltán és Tótiván Márk

Fotó: Korosa Titanilla

– Több mint 2000 fénykép gyűlt össze az elmúlt 60 évből, amiből összeállt ez a gyűjtemény – bocsátotta előre a szerző. – Úgy döntöttünk a családdal, nem hagyjuk ezt kárba veszni, így jelent meg a könyv.

 

25 évig voltam a művelődési ház vezetője, így alkalmam nyílt részt venni és fotózni minden rendezvényen. Emellett összegyűjtöttem például a világháborús időkben készült képeket is.

A könyvet kinyitva kiderül, hogy Tornyiszentmiklós környéke már a késő bronzkorban is lakott volt. Erről a közeli autópálya építésekor lezajlott régészeti ásatás során előkerült leletek tanúskodnak. Továbblapozva megtaláljuk a település első írásos említését egy 1239-es határjárásból, de talált adatokat a szerző 1600-ból is, mikor a Kanizsa felmentésére induló császári csapatok megpihentek Szentmiklós és Lovászi között.

Kulcsár József (középen) családja körében a kötet bemutatóján. Balról Kulcsár Ervin, Páli Laura, jobbra Tótivánné dr. Kulcsár Edina, mellette Tótiván Zoltán és Tótiván Márk
Fotós: Korosa Titanilla

A kötet tematikusan tartalmazza a múlt emlékeit, a szerző külön fejezetet nyitott a 20. század elején élt helyi vezetőknek, de láthatók képek az egykori Esterházy-uradalomról, a helyi leventékről, majd több oldalon tárulnak elénk a két világháború idejéből fennmaradt képek a bevonult katonákkal. Kiderült, hogy a szerző édesapja mindkettőben szolgált és haza is tért. Minden részhez magyarázó szöveg tartozik és a képaláírásokból az is kiderül, kiket láthatunk a fotókon.

A könyv külön fejezetet szentel a község szobrainak, emlékműveinek, a temetőknek, a templomnak, az egyházi életnek, a helyi határvédelmi célt szolgált bunkereknek, a határőrségnek, az egykori termelőszövetkezetnek, az irodalmi színpadnak, de megtalálható benne a helyi posta, az óvoda és az iskola története is.

Emellett szerepel benne a szerző saját képeivel illusztrálva a művelődési ház számos rendezvénye is a jelentősebb megemlékezések, ünnepségek mellett. Egy-egy idősek napja fellépői közt felfedezzük a jelenkor nagymamáit, de a szüreti felvonulások, farsangi, szilveszteri mulatságok, kirándulások és a sportélet szereplői is megtalálhatják magukat a képeken.

– Vendégszerepelt nálunk Papp László, Grosics Gyula, az Illés együttes, Koós János, Kovács Kati és Máté Péter is – emlékezett vissza Kulcsár József a kultúrház eseményeire.

Érdekesség, hogy 1956-ban, a forradalom idején is megörökítette a helyi eseményeket, 50 évig őrzött 3 felvételt, mielőtt nyilvánosságra hozta volna. Fontos kiemelni Kerti Sándor emlékét és munkásságát, akiről szintén megemlékezik a kötet. A helyi születésű költő, tanító nagyban kötődött a településhez, nevét a kulturális egyesület is viseli. Egykor ő kérte fel Kulcsár Józsefet, hogy kutassa a falu múltját, hagyatékát szintén a helytörténész gondozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában