Koncert

2017.09.28. 11:30

Zeneünnep Egerszegen a zsiniben

Két nívós rendezvény is várja a muzsika híveit a hét végén a városi hangversenyteremben a zene világnapja alkalmából.

Magyar Hajnalka

Fotó: Katona Tibor

Szeptember 30-án, szombaton a Canterina Kamarakórus ad jubileumi koncertet 25 éves fennállása apropóján, az est zenével, képekkel és történetekkel idézi fel az elmúlt éveket.

 

A 18 órakor kezdődő programon színre lépnek a kórus jelenlegi és egykori tagjai, szólistái, felcsendül Orbán György Missa Nona című kórusműve, s válogatást hallhatunk a 25 éves repertoár komoly és könnyedebb darabjaiból egyaránt. Vendégként fellép Sáfár Orsolya, a Magyar Állami Operaház magánénekesnője.

Vasárnap újabb jubileumot ünnepelhet a közönség, hiszen 30 éves a zsini hangversenyorgonája, amely Pelényi Gyula és Trajtler Gábor tervei alapján született meg 1987-ben. A formájában is különleges orgona 2107 sípot foglal magába, 3 manuálján 58, a pedálművön 30 billentyű található. A hangszerek királynője a 30. születésnap tiszteléte átfogó karbantartáson esett át, a hangolás kényes műveletével csütörtök estére végeznek a szakemberek.

Fotós: Katona Tibor

A felfrissülő hangzást az Orgonaünnep – Orgonapárbaj című esten tesztelheti a publikum, két neves művész jóvoltából. A 19 órakor kezdődő zene világnapi műsoron a zalaegerszegi származású, európai hírű, Bécsben élő és tanító Mátyás István orgonaművész és Elekes Zsuzsa Bach-, és Liszt-díjas orgonaművész tolmácsolja az orgonamuzsika gyöngyszemei, többek közt Bach, Liszt, Duruflé, vagy Antalffy-Zsiross Dezső művei csendülnek fel. A koncert fénypontja igazi kuriózum, hiszen kettejük négykezes előadásában hallhatjuk Albrechtsberger: C-dúr prelúdium és fúga című művét. Az est fővédnöke Balaicz Zoltán polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában