A Robert Burns Nemzetközi Alapítványtól

2024.07.05. 20:04

Adomány: három orvostechnikai eszközt kapott a Szent Rafael Kórház gyermekosztálya

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány a Magyar–Skót Baráti Társasággal együttműködve idén is támogatta a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályának alapítványát. A kétmillió forint értékű adományból három diagnosztikai és terápiás eszköz beszerzését biztosították, amit pénteken, sajtótájékoztató keretében mutattak be.

Antal Lívia

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány által beszerzett eszközöket bemutató sajtótájékoztatón (b-j) dr. Gárdos László, Douglas Arnott, Arnott Zsuzsa és dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD

Fotó: A szerző

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány 2018 óta áll kapcsolatban a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvánnyal, amely lehetőséget ad az olyan speciális területek eszközparkjának bővítésére, mint a gyermekintenzív, a koraszülött intenzív és a rehabilitáció.

Az adományból a diagnosztikát és a terápiát segítő eszközöket szereztek be

Dr. Gárdos László osztályvezető főorvos elmondta, hogy a különféle játékokkal felszerelt Bayley-teszt az egy hónapos és a négyéves kor közötti, valamilyen traumán átesett gyermekek neurológiai és társas készségeinek vizsgálatát segíti különféle játékokkal. Az ultrahangos gyógyszerporlasztóval az intenzív osztályon a súlyos állapotú betegeknek tudnak gyógyszert bejuttatni helyileg. A széklet calprotectin analizátorral a bélgyulladásban szenvedő gyermekeknél lehet megállapítani a gyulladás mértéket, így elkerülhető a vérvétel. Mint mondta, a kórház menedzsmentjével egyeztetve ezt részleges térítés mellett tudják biztosítani, mert ez a vizsgálat nem tartozik a finanszírozottak közé.

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány évek óta támogatja a vármegyei kórház gyermekosztályát

A kórház gyermekosztályának szakmai gárdája mindig nyitott az újra. Folyamatos az osztály új eszközök iránti igénye, amit az orvostudomány fejlődése is indokol. Erről dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD beszélt. A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója kiemelte, hogy ebben van segítségükre a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány, amely 2018 óta minden évben ad támogatást hiánypótló eszközök beszerzésére a gyermekosztálynak.

A sajtótájékoztatón részt vett Douglas Arnott, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány elnöke, valamint Arnott Zsuzsa. Elhangzott, hogy az alapítvány januári jótékonysági báljának teljes bevételéből orvostechnikai eszközöket vásárol kórházaknak.

A Robert Burns Nemzetközi Alapítvány szervezésében évről évre megrendezésre kerülő Burns Supper gálaest a skót kultúra hagyományaiból ad ízelítőt Budapesten, bevételét jótékonysági célokra fordítják. A rendezvény célja pénzt gyűjteni a beteg és hátrányos helyzetű gyermekek támogatására Magyarország számos régiójában. Az alapítvány több száz ezer eurónyi adományt gyűjtött össze a szponzoraitól, aukcióiból, tombolajegy- és belépőjegy-eladásaiból származó bevételekből.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában