Ez történt

2024.06.11. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Balaicz Zoltán és Vigh László országgyűlési képviselő a Fidesz-KDNP eredményváróján

Fotó: Seres Péter

Balaicz Zoltán a felelősség jegyében dolgozik a jövőben is

Balaicz Zoltán vasárnap 73 százalékos többségi eredménnyel lett Zalaegerszeg polgármestere, mely szám választásról választásra növekszik, jelezve, a zalaegerszegiek elégedettek a munkájával. A polgármester gratulált minden nyertesnek, bármilyen pártszínekben is indult. Nagyra értékeli, hogy a városban a politikai szereplők a kölcsönös tisztelet jegyében készek az együttműködésre Zalaegerszegért. Hangsúlyozta, a választási eredmény a városfejlesztési sikereknek és az országos feszültséget távol tartó korrekt párbeszédnek köszönhető, ami őt arra kötelezi, hogy minden zalaegerszegi lakos polgármestere legyen, e felelősség jegyében dolgozik a jövőben is. Tisztában van vele és örül annak, hogy helyben számít az ember, az egyéniség, a pártpreferencián túl fontos a személyes teljesítmény, ez ad respektet és bizalmat a jövőre nézve.

Végéhez közeledik a Zrínyi Miklós Gimnázium rekonstrukciója

Befejezéséhez közeledik a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium rekonstrukciója, ahol a nyugati oldali kis épület felújítása és az új kerítés megépítése mellett még zajlanak munkálatok, amelyeket prof. dr. Palkovics László jelenlétében tekintett meg pénteken a város vezetése. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a gimnázium egykori diákja felidézte, hogy államtitkársága idején, 2015-ben született az a pályázati kiírás, amely a Zrínyi Miklós Gimnázium energetikai korszerűsítését is lehetővé tette. Ez a projekt nem tartalmazta az épület gyengeáramú hálózatának megújítását, amelynek megvalósulását a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya 50 millió forinttal fogja támogatni. Kajári Attila, a fenntartó Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója elmondta, elsőként a tetőt újították fel, utána következett az épület rekonstrukciója. Mindeközben pályázatból digitális eszközöket szereztek be; 567 laptopot adtak a diákoknak és a pedagógusoknak.

Ugyancsak pályázati támogatásból diáklabort hoztak létre, amely más iskolákban tanulók számára is rendelkezésre áll.

Horváth Jácint lesz Nagykanizsa új polgármestere

Zala vármegye több városában új polgármester veszi át a stafétát novembertől. Nagykanizsán Horváth Jácint, az Éljen VárosuNK! Egyesület polgármesterjelöltje győzedelmeskedett a vasárnapi választáson, közel 1100 szavazattal kapott többet, mint a várost az elmúlt ciklusban vezető Balogh László. Horváth Jácint elmondta, mindig Nagykanizsa érdeke lesz az első, az elmúlt öt évben már bebizonyították, hogy képesek felülemelkedni a pártpolitikán. Természetesen együttműködést ajánlanak mindenkinek, aki tenni szeretne Nagykanizsáért, szerintük ugyanis várospolitikát csak politikai oldalaktól függetlenül lehet csinálni. Horváth Jácint azt is elmondta: reméli, hogy a kormányzattal sikerül korrekt párbeszédet kialakítania.

Keszthelyen a VÁRTAK Egyesület jelöltjei alkotják majd a testületi többséget

Dr. Tóth Gergely, a VÁRTAK Egyesület jelöltje nyerte a polgármester-választást Keszthelyen, csapatának tagjai pedig a nyolc körzetből hetet elhódítottak. Az ősszel felálló új testületben – a kompenzációs mandátumokkal – 8 voksa lesz a VÁRTAK-nak, 4 a Fidesznek. A VÁRTAK színeiben dr. Tóth Gergely mellett képviselői helyet szerzett Dékány Péter, Klaczné Tar Ibolya, Kendeh-Kirchknopf Gusztáv, Barna Dániel, Rizsányi Zoltán, Szántó András és Tóth Balázs. A Fidesz-KDNP jelöltjei közül egyedül Nemes Klára nyert egyéni körzetben, a kompenzációs listáról Manninger Jenő, Raffai-Réz Ildikó és Boldizsár Erzsébet jutott a testületbe. A polgármester-választáson dr. Tóth Gergely 4884 (55,87 százalék), Manninger Jenő pedig 3857 (44,13 százalék) voksot kapott vasárnap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában