Egy nap alatt szereztek diplomát

2024.06.08. 12:00

Pályaorientációs napot tartott a Pannon Egyetem Nagykanizsa

Vár az egyetem címmel rendeztek pénteken rendhagyó pályaorientációs napot a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban. A programon résztvevő középiskolások a felvételivel kapcsolatos általános információk mellett bepillantást nyerhettek az egyetemisták életébe, a nap kezdetén leckekönyvet kaptak, majd a vizsgákat követően a diplomaosztó ünnepség felemelő pillanatait is átélhették.

Pásztor András

A Piarista Gimnázium 11/B osztályos tanulói vettek részt a programon, a fiatalokat több csoportra bontották. Képünkön Jaskó Szilárd tart ismertetőt

Fotó: Pásztor András

A fiatalokat Jaskó Szilárd, az Alkalmazott Informatikai tanszék vezetője fogadta, majd adott átfogó tájékoztatást a választható szakokról, a ponthatárokról, a duális képzés előnyeiről. Az ötfős csapatok ezt követően átvették leckekönyvüket és elindultak a különböző állomásokra, ahol interaktív feladatok, érdekes kísérletek és előadások vártak rájuk.

- A mai program tulajdonképpen egy egyetemi nyílt nap, ahol bemutatjuk a középiskolásoknak, hogy miért érdemes minket választaniuk, ha továbbtanulásról van szó, ugyanakkor nem egy száraz tájékoztatóban merül ki a program, sokkal inkább egyfajta pályaorientációt valósítunk meg - fogalmazott Jaskó Szilárd, aki hozzátette: ha sikere lesz a programnak, akkor a következő évben több alkalmat is biztosítanak a középiskolások számára.

A pénteki napra meghívott Piarista Gimnázium 11.b osztályos diákjai elsőként egy robotprogramozási feladatban kaptak szerepet, majd a megújuló energiákkal kapcsolatban töltöttek ki feladatlapot, amit egy érdekes előadás követett, a fiatalok gyakorlati ötleteket kaptak arra vonatkozóan, miként lehet fenntartható módon működtetni egy szállodát. Ezután a vízkezeléssel kapcsolatos kísérletet láthattak, melynek során kiderült, hogy miként mutathatók ki a különféle baktériumok a szennyvízben. Végezetül némi marketingismeretet is magukra szedhettek, a diákok feladata ugyanis az volt, hogy adjanak el egy terméket.

A diákok aláírásokat kaptak a leckekönyvben az állomásokon, majd a nap végén záróvizsgát is tettek a fiatalok, a nap zárásaként pedig diplomájukat is átvehették.

Mint azt Jaskó Szilárd elárulta: az egyetem számára fontos, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a város és a vármegye középiskoláival, ha ugyanis a diákok tudják, hogy milyen szakirányba szeretnének továbbtanulni, akkor annak megfelelően tudnak szakköröket, fakultációkat választani a középiskolában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában