Miénk itt a tér

2024.06.09. 11:00

Nyári színház a Kvártélyház udvarán – a 2007-es első évad

A műemlék épület udvarának felújítása 2006 nyarán kezdődött meg. A felújított hangulatos kis tér ideális helyszín lehetne művészeti bemutatókhoz, gondolta a városvezetés, és a Hevesi Sándor Színházat kérte fel egy előadássorozat megvalósítására.

Nagy Betti

Színpadépítés 2007 júliusában, Katona Tibor fotója

Fotó: ZH-Archívum

 A szervezési feladattal Tompagábor Kornélt, a teátrum művészeti munkatársát bízták meg, ő így nyilatkozott a Zalai Hírlap 2007. június 15-ei lapszámában: „- Nem egyetlen nyárra tervezünk, ennek megfelelően már arról is pontos elképzelésünk van, miképpen kell kinéznie és működnie az egésznek. Szeretnénk, ha mindig minden tekintetben megfelelnénk a kor és a közönség igényeinek. (...) Az idei programot Mácsai Pál indítja az Azt meséld el, Pista! című Örkény István életéről szóló előadásával, melyet a színművész Bereményi Gézával együtt jegyez. Másnap Huzella Péterrel lép fel Mácsai Pál a Befogad és kitaszít a világ című Villon-esttel. Koncertet ad a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar, a város lakossága is láthatja a „falujáró operett” műsorát, és önálló produkcióval készülnek a Hevesi-színház művészei. Vajda Katalin Anconai szerelmesek című zenés komédiáját Kiss Ernő főszereplésével, Tompagábor Kornél rendezésében láthatja a közönség. A műsorban szerepel folklórgála és a Zalai Táncegyüttes Cigányritmus című estje. A rendezvény augusztus végén Für Anikó Nőstény álom című lemezének bemutatójával zárul.” 

„A háznégyszög minden hangot, minden gesztust felerősít. Für Anikó lemezbemutató estjét hallgatjuk a Kvártélyházban. Énekli: „a király a trónján ült, fáradt volt, elszunnyadt már. Egy szép asszony ment arra.” Felénk is egy szép asszony és egy szép hang járt. A zalai kötődéssel bíró színművésznő Nőstény álom című lemeze majd’ egy esztendeje látott napvilágot. Többször elmondta, erre a zenei kirándulásra a barátai beszélték rá, amikor látták-hallották az Oliver című musicalben énekelni. Ő pedig magának is, s leendő hallgatóságának is magasra tette a mércét. Amikor Bereményi Gézát – Kossuth-díjas írót, filmrendezőt, Cseh Tamás alkotótársát – kérte szövegek, de inkább versek, költemények megírására. Bereményi megjegyzi a borítón, e munka idejére nőivé változott, egy kicsit Für Anikó lett maga is. Nem véletlen, hiszen az előadó személyes élményei, emlékei, gondolatai is helyet kaptak a mondandófüzérben. Nem könnyű kaland, amit kínálnak, de megéri a fáradságot.” (Részlet Arany Horváth Zsuzsa, a Zalai Hírlapban 2007. augusztus 28-án megjelent írásából.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában