Reakciók a választásról

2024.06.09. 11:02

A legtöbben a béke mellett foglaltak állást Nagykanizsán is

Nagykanizsán 8 órakor a Hevesi-iskolában kialakított hat szavazókörben már nagyon sokan érkeztek, hogy leadják voksukat a helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokon. Több szavazásra érkezőt és onnan távozót is arról kérdeztünk, hogy szerintük mi a választás tétje?

Benedek Bálint

Egy házaspár, Fehérné Konkoly Tünde és Fehér Gábor a Hevesi-iskola egyik szavazókörénél veszi el a szavazólapokat a bizottságtól

- Mi lenne? Háború vagy béke? - kérdezett vissza az épp akkor érkezett Varga Lajosné. - Nekünk nem kell háború, békét akarunk. Hat éve élek Nagykanizsán, Zalakomárban éltünk a párommal, amikor ő elhunyt beköltöztünk. Meggyőződéssel döntök a képviselőjelöltekről és a polgármester személyéről is.

A Hevesi-iskolában hat körzet szavazott egyszerre, sokan jelentek meg az intézményben

A nagykanizsai Johanidesz István szerint az önkormányzati választás tétje, hogy olyan önkormányzati testületre szavazzon Nagykanizsa lakossága, akik a város fejlesztéséért kicsit többet tesznek. Az európai parlamentinek pedig egyértelműen a béke. Szomorú, hogy mindenki a háborúra készül, egy ország kivételével.

- A fiatalokat kell védeni, hiszen idős korunkra kell egy támasz nekünk időseknek - mondta Vajda Mária. - Az önkormányzati választásról pro és kontra több véleményt meghallgattam, valószínűleg a szavazófülkében döntöm el, hogy hova teszem az "X"-et. Születésem óta itt élek, a Munkás utcában lakom, viszont az elmúlt időszakban több bosszúság is ért. Úgy látom, az emberek gondjaival nem foglalkoznak, csak egymásnak adják a munkát. A városban uralkodó közhangulat nem túl jó.

Deme Dávid evangélikus lelkész már kilépett az ajtón, amikor megszólítottuk. Elmondta: nagy a tét, jó lenne, ha békesség lenne az egész világon. Reális célkitűzés lenne, ha az emberek ennek elérésére törekednének.

- Természetesen nagykanizsai ügyek, kérdések tekintetében mindenkinek a legjobb belátása szerint kell, hogy döntsön - folytatta. - A felelősség az nagy mindannyiunk részéről, lennének feladatok bőségesen.

Gréczi Richárd Gordon szerint a mostani választáson jövőnkről döntünk, a nyugodt életről döntünk a kedves hazánkban. Annak ellenére is, hogy körülöttünk mi zajlik.

Gréczi Richárd Gordon szerint Nagykanizsán az összefogásra kell törekedni az önkormányzatban, az előre viheti a város ügyeit

- Jó lett volna, hogy azokban, akik az ellenkező oldalon állnak, már évekkel ezelőtt tudatosult volna, hogy igazán összefogással lendülhetne előre a nemzet - folytatta. - Nagykanizsán a közgyűlésben az elmúlt időszak a "cicaharcról" szólt, ennek véget kell vetni. Értelmes célokért megérné összefogni. Ha viszont folytatódik a marakodás, annak a város issza meg a levét.

A nagykanizsai fiatal édesanya, Bernadett nyolc éve nem szavazott, nem látta értelmét, ám most úgy érezte van súlya az "X"-nek.

- Ebben az évben látom először azt, hogy van remény, újrakezdés és a gyermekeinknek és az unokáinknak lesz jövője Magyarországon - tette hozzá. - Nekem az a lényeg, hogy ne a Fidesz.

A hölgy reakciójára azonnal reagált egy az ajtón kilépő nagykanizsai nő.

- Csak a Fidesz, ennyi - mondta Deák-Fehér Csilla. - Mindenképpen el kell menni választani, mert Brüsszelben senki más nem tudja Magyarország érdekeit képviselni. A magyar nemzetet, az embereket és érdekeket képviselje. Itt helyben Nagykanizsán is támogatom a Fideszt és már a kezdetektől fogva velük szimpatizálok. Mindig az a fontos, hogy a magyarság szuverenitását védjék meg határon innen és túl egyaránt.

Érkeztek fiatalok, középkorúak és idősek is nagy számban
Fotó: Gergely Szilárd

A békéről döntött édesapa és először szavazó fia, Rózsahegyi Márton. A fiatal kiemelte: az első voksolásán megalapozott döntést hozott. Előzőleg sok hírt olvasott az interneten egyik és másik oldalról egyaránt. Meghallgatta a politikai, gazdasági elemzéseket, valamint szakemberek véleményét, s ez alapján határozta meg a jövő útját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában