Átadás

2024.05.15. 17:30

Útfelújítás, parkolóépítés Zalaegerszegen, a Köztársaság útján

A Köztársaság útja 87-89. számú tízemeletes társasházak nyugati oldalán 33 új gépjárműparkolót építettek ki, ezek átadását szerdán délelőtt tartották meg.

Arany Gábor

Dormán László, Vigh László, Balaicz Zoltán, Bognár Ákos és Dukai Miklós a parkoló bejárásán

Fotó: Pezzetta Umberto

A koncepcionális városfejlesztés jó példájának számít ez a beruházás, fogalmazott Bognár Ákos, a zalaegerszegi településrész önkormányzati képviselője. Pár évvel ezelőtt a Mókus utcában és a Köztársaság úti tízemeletes épületek környezetében megtörtént a szennyvízvezeték rekonstrukciója, mintegy 570 méteren 65 millió forintos költséggel. Ezt követte az útfelújítás, melynek első ütemében a Mókus utcát, három évvel ezelőtt pedig a Köztársaság útja 85. számú házat kiszolgáló út és a parkoló került sorra. Ez utóbbiakra 21 millió forintot költöttek. A továbbiakat a Kovács Károly városépítő programból finanszírozták.

A most befejeződött, a Hydrocomp Mélyépítő Kft. által kivitelezett, 100 millió forint értékű beruházásban a korábban kihasználatlan területen 33 darab új, térkövezett parkolóhely épült meg az ezeket kiszolgáló utakkal együtt. A munkálatok érintették a két társasháznál már meglévő parkolóhelyeket, melyeket felújítottak. A tömbbelső feltáró útja a Köztársaság úti csatlakozástól 205 méter hosszban új aszfaltburkolatot kapott. A csapadékot innen a Vizsla-árokba vezetik, ehhez új csatornát építettek ki 324 méter hosszban, rajta 18 darab aknával. A parkolókban új közvilágítást is kiépítettek, sorolta Bognár Ákos.

Zalaegerszegen összesen 869 út és járda van, a városi úthálózat teljes hossza 600, a járdáké 225 kilométer. Ezeket az adatokat Balaicz Zoltán polgármester említette meg. Kiemelte, az utak, járdák karbantartására az önkormányzat évente 3-400 millió forintot tud költeni, ám ez csak néhány utcára elegendő. A városban napjainkban 26 ezer háztartásra 36 ezer gépjármű jut, és az utcák forgalmát nap mint nap tovább növeli a környező településekről érkező 10-15 ezer autó. Az állami támogatással megvalósuló Kovács Károly városépítő programban 2021-ben kezdődött el Zalaegerszeg történetének legnagyobb út-, járda- és parkolóhely-építése. Az összesen 15 milliárd forint értékű munkálatok közel 100 helyszínt érintenek, emelte ki.

Zalaegerszeg önkormányzata a lehetőségein felül teljesített, nem véletlenül emlegetik bezzegvárosként. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő fogalmazta meg beszédében. Az elkezdett városfejlesztés folytatásra méltó, ehhez szükséges a kormány és az önkormányzat együttműködése, ezért ideális állapot, hogy azonos színű a kormány és az önkormányzat, mondta.

A kormányzat 2010 óta számos jelét adta annak, hogy képes és kész együtt gondolkodni, együttműködni az önkormányzatokkal. Ezt Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta beszédében. Ennek egyik eleme volt az önkormányzati adósságok átvállalása. Ezt követte 2015-től a Modern városok, 2018-tól a Magyar falu program elindítása. Ez utóbbival a vidék megtartóképességét kívánták növelni, és javítani a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, mondta.

Szavait követően a beruházást Dormán László, a kivitelező Hydrocomp Mélyépítő Kft. ügyvezetője jelentette készre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában