Ez történt

2024.05.30. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Gyermekkórus-fesztivált rendeztek Zalaegerszegen

Fotó: Pezzetta Umberto

Gyermekkórus-fesztivált rendeztek Zalaegerszegen

Az elmúlt hétvégén tartották a XII. Zalaegerszegi Gyermekkórus Fesztivált. Háromszáz diák énekelt együtt pénteken este Zalaegerszegen, a Dísz téren. A fellépőket Velkey Péter polgármesteri kulturális főtanácsadó köszöntötte. A zalaegerszegi kórusok közül elsőként a Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói adták elő műsorukat, ők nemrég Keszthelyen a Helikon ünnepségeken arany minősítést és különdíjat is kaptak. Őket az Ady-iskola diákjai, majd a Liszt-iskola kórusa követte. Három városból, Veszprémből, Győrből és Kaposvárról érkeztek a vendégegyüttesek. A program zárásaként valamennyi kórus tagjai együtt énekelték Bánó Tamás Barnabás Száll a felhő című művét. Vezényelt Haui Lóránt, a győri Bartók Béla Gyermekkar karnagya. Két évvel ezelőtt és most is ők kapták a Zalaegerszegi Gyermekkórus Fesztivál nagydíját, miután a kórusok szombaton a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben versenyeztek. A zalaegerszegi Liszt-iskola kórusa arany, az Ady kórusa ezüst minősítést szerzett, ismertette Tóth László, a hangversenyterem vezetője.

Szombaton nyit a Gébárti Tóstrand Zalaegerszegen

Június elsején, szombaton kinyit Zalaegerszegen a Gébárti Tóstrand. Tavaly rekordszámú, mintegy 17 ezer látogató kereste fel a felújított és ismét önkormányzati kézben lévő létesítményt, hangzott el a kedd délutáni sajtótájékoztatón. A strand augusztus végéig minden nap 10 és 20 óra között kedvező jegyárakkal várja a vendégeket. A Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. által üzemeltetett strand legújabb beruházásairól Böcskey Zsolt ügyvezető igazgató elmondta, hogy új elemmel bővült a játszótér, paravánnal körülvett zuhanyzót alakítottak ki, bővítették a büfét, a bejáratnál új tárolót alakítottak ki a kerékpárok és rollerek számára, valamint az önkormányzat fűnyírót vásárolt a zöldfelület fenntartásához. Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, a zalaegerszegi önkormányzat 2022-ben visszavette a 17 évre szóló szerződés lejárta után a magánvállalkozótól a tóstrandot, amit 2023-ban 70 millió forintból felújítottak, miközben kutyás strandot is kialakítottak.

Gyermeknap kutyabemutatóval Nagykanizsán

A gyermeknap alkalmából a kiskanizsai városrész Pipitér tagóvoda Nagyrác utcai telephelyén szervezték meg a rendőrkutyás bemutatót, ahol Tislér Zoltán kutyás rendőr 115 gyermeknek beszélt az ebek viselkedéséről. Hagyomány, hogy a Pipitér óvodában a gyermeknap nem csak egy napig tart, idén kétnapos rendezvénysorozattal készültek az óvodapedagógusok. Az első napon a Nagyrác óvodában szervezték meg a rendőrkutyás bemutatót, valamint a gyermekek beülhettek az udvarra beparkoló rendőrautóba, mondta Göndör Réka, a Pipitér tagóvoda tagintézmény igazgatója. Hozzátette: állatbarát óvoda cím birtokosaként kötelességüknek érzik ezeknek az értékeknek a képviseletét és továbbadását. A gyermekeket a második napon interaktív tevékenységek várták.

Az országban elsőként Keszthelyen lesz önálló agroturisztikai tanszék

További másfél milliárd forintot fordít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a keszthelyi Georgikon campus fejlesztésére, amely hamarosan az agroturisztikai képzés hazai központja lesz. Prof. Gyuricza Csaba rektor az egyetem keszthelyi sajtótájékoztatóján elmondta, most 14 ezer hallgatója van a MATE-nak, közülük Keszthelyen több mint kilencszáz. A Georgikonra idén 858-an jelentkeztek, ami az elmúlt húsz évet tekintve a második legnagyobb létszám. Arról is beszélt, a közelmúltban modernizálták a képzést s az infrastruktúrát, több mint egymilliárd forint fejlesztést végrehajtva, 2025 végéig pedig újabb másfél milliárdot fordítanak korszerűsítésre – megújul például két oktatási épület, a kollégium, s a MATE további kétmilliárdot nyert az egyetemi tangazdaság fejlesztésére. Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szak- és felnőttképzésért felelős államtitkár leszögezte, a megújult hazai modell összekapcsolja az egyetemeket a szakképző centrumokkal, valamint a gazdasági-piaci szereplőkkel, a középpontban pedig a tradíció, a versenyképesség, a térségi fókusz, valamint a gazdasági és gyakorlati igény áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában