Ajánló

2024.05.17. 08:30

Színes programok a pünkösdi hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

Szombaton rendezik Vonyarcvashegyen a Csintalan palacsinta jótékonysági fesztivált

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Orgonakoncert

Bagodban szombaton 15 órától a Szent István-plébániatemplomban – felszentelésének 125. évfordulója alkalmából – orgonakoncertet tartanak, amely a 2024-es orgonák éjszakája című országos rendezvénysorozat része. A program kísérője a bagodi Esthajnal Kórus.

Értékes Zala

Nagylengyelben a Kis Göcseji Kincsesházban pénteken 17 órakor nyílik meg az Értékes Zala című vándorkiállítás. Köszöntőt mond Devecz Erzsébet, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a kiállítást Tóth János etnográfus nyitja meg.

Mancsos kavalkád

Egerváron a várkastélyban szombaton 14 órától Mancsos kavalkád címmel kutyás családi napot tartanak a Zalai Kutyasulival. Lesznek játékok terápiás kutyákkal, kutyaovi, tréningbemutató, szépségverseny a négylábúaknak, és különböző versenyek, bemutatók.

Állati sokadalom

Zalaegerszegen a falumúzeumban szombaton déltől az Állati sokadalommal várják az érdeklődőket. A rendezvény fő célja a tudatos állattartás népszerűsítése. A program részeként 13 órától őslényeket bemutató interaktív foglalkozás is kezdődik az olajipari múzeumban, 14 órától a Göcseji Kutyaklub tagjai tartanak játékos foglalkozást, lesz zenés-mesés előadás, koncert, állatsimogató, kirakodóvásár.

Kultallé

Folytatódik Keszthelyen a Kultallé címet viselő programsorozat: pénteken 10 órától a Festetics-kastély parkjának botanikai értékeivel ismerkedhetnek a látogatók. A felfedező séta a Festetics György-szobortól indul.

KATT

Pénteken és szombaton rendezi meg a MATE Georgikon campusa a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, a KATT-ot. A számos szakmai program mellett pénteken éjjel fellép a Delta, Péterffy Lili és Dj Krasznai, a következő napon pedig termelői vásárt, labdarúgó kupát, regattát és pálinkakóstolót is rendeznek.

Barátaim az állatok

Barátaim az állatok címmel rajzkiállítás nyílik pénteken 16 órától a keszthelyi Fejér György-könyvtárban. A tárlatot Zalaveczki Zita festőművész nyitja meg.

Pünkösdi piknik

Három napon át várja a vendégeket a hévízi Pünkösdi piknik a belvárosban. Pénteken lesz Görög Ibolya-est 17.30-tól, 19 órától pedig Holdfényfürdőt rendeznek a Tófürdőben. Szombaton 10 és 16 óra között ismét Szuperhős-kaland várja a fiatalokat, majd koncertek hívogatják az érdeklődőket. Vasárnap 19:30-tól a Papa Jazz Seven játszik a Rákóczi utcában, hétfőn 11 órától lesz mozimatiné, 12:30-tól pedig fellép operettprogramjával a Parlando együttes.

Kultúrpiac

Színes programokkal s kézműves bemutatókkal várja vendégeit szombaton délelőtt a hévízi termelői piac. Kilenc órától fellép Kun Anita és zenekara, majd a Szőlőhegyi zsiványok, 10:30-tól pedig a Gyenes Néptáncegyüttes.

Z-generáció

Kiállítás nyílik a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak képzőművészeti munkáiból pénteken 18 órakor a keszthelyi Balaton Színház Básti termében. A tárlatot Horváth Csongor Gergő képzőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Családi hétvége

Változatos programokkal várja a látogatókat a pünkösdi hosszú hétvégén a keszthelyi Festetics-kastély. Mindhárom napon megnyitja kapuit az északi szárny, szakmai tárlatvezetések hívogatják az érdeklődőket, vasárnap és hétfőn délután látványos lovasprogramot rendeznek, s lesz erkélykoncert is, utóbbi a zárónapon 17 órától.

Szezonnyitó napok

A hosszú hétvégén rendezik a Pünkösdi szezonnyitó napokat Balatongyörökön. Szombaton hungarikum- és kézműves vásár lesz a Szépkilátónál, majd 15 órától megnyílik a vasúti emlékszoba. Vasárnap a móló melletti sétányon 8.30-tól szabadtéri szentmise várja a híveket, 11 órától pedig átadják a Pro civitate emlékérmet és a Balatongyörökért emléklapot, amit hagyományosan Balaton-koszorúzás követ. Délután a Duo Don Pedro’z, a Rocket Rollers és a Crazy Monday szórakoztatja a vendégeket. Hétfőn rendezik a hagyományos pünkösdi horgászversenyt a mólónál, 10.15-től pedig lélekharangot avatnak a temetőben.

Vadlán-verseny

Szombaton 8 órától rendezik a Vadlán egyéni terepfutó- és terepkerékpár-versenyt. A rajt és a cél a gyenesdiási Nagymezőn lesz. A nevezőket 12, 22, 29 és 42 kilométeres távok várják.

Csintalan palacsinta

Idén is megrendezik Vonyarcvashegyen a Csintalan palacsinta jótékonysági fesztivált, amelyet összekötnek a Zala vármegyei gyermekzenekari találkozóval. Szombaton 14 órától sorjáznak a kulturális programok a rendezvénytéren, a díjátadót 17:45-től tartják. A nap bevételéből gyermekjátékokat és hangszereket vásárolnak a művelődési ház számára.

Hadtörténeti esték

Pénteken Nagykanizsán a Móricz Zsigmond Művelődési Házban 17.30 órakor a Hadtörténeti esték sorozat rendezvényén prof. dr. Krajnc Zoltán ezredes, egyetemi tanár tart előadást Az orosz-ukrán háború légi hadviselésének tapasztalatairól.

Zenei előadás

Pénteken Zalaszabarban 14 órától a Margaréta-házban interaktív zenei előadás, szerepjáték lesz beatbox-szal 60 percben Fekete János 'Jammal' közreműködésével.

Jubileumi hangverseny

Szombaton 15 órai kezdettel tartja Lovásziban az Olajbányász Művelődési Házban a 20 éves évfordulóját ünneplő Mixolíd Kamarakórus a jubileumi hangversenyét, melyen a műsort több vendégfellépő színesíti.

Orgonák éjszakája

Szombaton Nován az Orgonák éjszakája program keretében Nagy Tamás plébános és Baki Florentin kántor lép fel 19 órakor.

Búcsú

Nován vasárnap tartják a pünkösdi búcsút az Alsó-hegyen a rendezvénytéren. A programban 15 órakor kezdődik a szentmise, majd fellép a Trilla Kamarakórus, Tóth Tünde énekes, a Cairo együttes, majd 19 órakor bál kezdődik.

Mise és motoros show

Vasárnap és hétfőn pünkösdi rendezvényt tartanak Rédicsen. Vasárnap 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, délután 13 órakor motoros felvonulás, 16 órakor motoros show kezdődik, este pedig bált tartanak a sportpályán. Pünkösdhétfőn délelőtt szentmisével kezdődik a nap, majd 11 órától indul a sportpályán a főzőverseny, 14 órakor köszöntők hangzanak el, majd kulturális műsorral folytatódik a nap zenei fellépőkkel. A sztárvendég 16 órakor A jó Laci betyár lesz.

Falunap

Vasárnap falunapot rendeznek Semjénházán. Szentmise kezdődik 8 órakor, majd megkoszorúzzák a Nagy Magyarország-emlékművet. A faluház előtti téren 13 órakor főzőverseny kezdődik, 14 órától gyermekek, 17 órától kulturális fellépők szórakoztatják a közönséget.

Megemlékezés

Nagykanizsán vasárnap 11 órakor holokauszt megemlékezést tartanak a zsinagógában a Nagykanizsai Zsidó Hitközség szervezésében.

Ünnepi szentmise

A murakeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia és a fityeházi Horvát Kisebbségi Önkormányzat szervezésében Fityeházán a Szentlélek eljövetele templomban pünkösdhétfőn, 10.30 kezdettel tartanak ünnepi szentmisét, melyet mons. Josip Mrzljak nyugalmazott varasdi püspök celebrál, mons. Josip Đurkan segédletével.

Horgász családi nap

Zalalövőn, a Borostyán-tónál szombaton családi napot tart a helyi Borostyán Horgász Egyesület. A program 10 órakor halfogó versennyel kezdődik, erre 9 órától a halőrháznál nevezthetnek az érdeklődők.

Kiállításmegnyitók

Lispeszentadorjánban, a kultúrházban szombaton 12.30 órakor a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott helyi makramé és a Marócon működő gyertyakészítő szakkör tagjainak munkáiból nyílik kiállítás. Kustánszegen, az egykori iskola épületében vasárnap 12 órakor Toró Annamari festőművész és Kacsó István grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás.

Orbán-áldás

Szepetneken, a Vöröshegyen szombaton a 16 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően Orbán-áldást, Emmaus-járást, valamint szeretetvendégséget tartanak.

Pünkösdi fesztiválok

Kustánszegen, a kultúrházban szombaton 18 órakor kezdődik a pünkösdi fesztivál, amely során Hegedüs Erzsébet Mercy, Ditta, Szekeres Sándor, Knoll Paulina, Esteban és Liza lép fel. Köszöntőt Bécs Tiborné polgármester mond. Lispeszentadorjánban, a faluház melletti területen vasárnap rendezik meg a hagyományos pünkösdi fesztivált. A program 8 órakor főzőversennyel kezdődik, amelynek eredményhirdetését 12.30-kor tartják. 14 órától kézműves kirakodóvásár és játszóház várja az érdeklődőket, emellett Borka bohóc, Kovács Gábor, a hegedűművész Mátesz Éva, a humorista Ihos József és Maksa Gábor, a mulattató énekes Bunyós Pityu, a borsfai Dancing Feet tánccsoport, valamint a Parlando énekegyüttes lép fel. Zárásként a Fantázia tánczenekar zenél.

Koszorúzási ünnepség

Csödén vasárnap 14 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak a község I. és II. világháborús hősi emlékművénél. Ünnepi beszédet Vigh László, a térség országgyűlési képviselője mond.

Bérmálás

Szepetneken, a Szent Őrzőangyalok plébániatemplomban hétfőn 10 órakor tartják a bérmálást. A bérmálás szentségét dr. Székely János püspök, a szombathelyi egyházmegye főpásztora szolgáltatja ki. A zenei szolgálatot a nagykanizsa-miklósfai templom kórusa látja el, orgonán Metz László működik közre.

Képzőművészeti kiállítás

Lendván, a Galéria Múzeumban pénteken 19 órakor Ernst Fuchs osztrák festőművész-grafikus, a bécsi fantasztikus realizmus egyik alapítója és legnevesebb képviselője alkotásaiból nyílik kiállítás. Köszöntőt Baumgartner Dubravko, a házigazda intézmény igazgatója és Magyar János lendvai polgármester mond, a tárlatot dr. Janez Balazic művészettörténész mutatja be. A megnyitót a budapesti Chameleon Jazz Band koncertje követi.

Múzeumi világnap

Lendván a Múzeumi világnap tiszteletére szombaton több programot tartanak. A Galéria és Múzeum Fő utcai bemutatótermében 8.30 órától képzőművészeti műhelymunka várja a gyerekeket, majd 11 órakor dr. Lendvai Kepe Zoltán főmúzeológus megnyitja A lendvai ernyőgyár 120 éve című vándorkiállítást. 19 órától a zsinagógában Pia Novak szoprán énekes és Kaan Baysal zongoraművész ad közös koncertet. A világnap alkalmából a Galéria és Múzeum valamennyi tárlata díjmentesen tekinthető meg.

Spárgafesztivál

Hosszúfaluban, a kultúrotthon melletti területen szombaton 11 órától tartják a hagyományos spárgafesztivált. A rendezvény keretében spárgából készült ételek kóstolója, látványkonyha és gasztronómiai kínálat, borkóstoló, termelői piac, kulturális műsor, táncház és zenés szórakoztató program várja az érdeklődőket.

Kamarakórus és tamburazenekar

Lendván, a Városi Színház- és Hangversenyteremben vasárnap 18 órakor a Vita kamarakórus és a Pomurje tamburazenekar ad közös koncertet.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok büféjében pénteken 19 órától a soproni Innistrad tartja Nincs megváltás című második albumának lemezbemutatóját. A koncerten a miskolci Atomic és a helyi Csatazaj játszik még. A Keresztury VMK-ban szombaton 19 órától rendezik meg az I. Zalaegerszegi Retro Fesztivált, amelynek közreműködői a Kozmix, az UFO, Náksi, az Ámokfutók, Paul Jr., valamint Kónya Attila lesznek. Az Angels Clubban szombaton D.J. Miller keveri a zenét.

Nagykanizsán, a Cserebogár Bárban pénteken 19.30-tól az Elvis Presley-slágereket játszó The Kings’s Men Duo lesz a vendég. Keszthelyen, a Viviera Beach színpadán szombaton Bruno & Spacc, Regán Lili, Jauri, Pumped Gabo, Adam Ajkay, Czaga, Nikita, Pullmaxx és Miskovits Marci, vasárnap Purebeat, Chriss Jay, Andrewboy, Steve Judge, Christprh, MiamiSoul, Manic N., GoldSound és Polevaya lép fel.

Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben a hét végén tartják a szezonnyitót. Szombaton Peat Jr., Roland és Szunyog, vasárnap Yamina, Metzker Viktória, Silverman és SomX áll a lemezjátszók mögé. Zalakaroson, a Boni Családi Wellness Hotelben pénteken 19 órától Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színész mutatja be Karády Katalin-emlékkoncertjét. A MenDan Hotelben szombaton Csonka András, vasárnap Szandi lesz a sztárvendég. A Sky Pool szezonnyitó partiján szombaton Dr.

BRS pörgeti a lemezeket. Zalaszentgrót zalaudvarnoki városrészében, a Vadvirág étteremben vasárnap 16 órakor Poór Péter, majd a Unique együttes, a Mr. Rick, valamint a D.J. Szatmári feat. Szakos Andi projekt lép fel. Ezt szabadtéri disco és habparty követi. Zalatárnokon, a Koktél Presszóban szombaton 20 órától Andreas zenél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában