A 28. alkalommal rendezték meg

2024.05.21. 11:35

Prószafesztivál (Frissítve!)

A prósza nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, a többi pedig csak a fantázián múlik.

Arany Gábor

Munkában a zsűri az ICON Ingatlaniroda asztalánál

Fotó: Arany Gábor

Nos, ennek bemutatására pünkösdhétfőn a 28. alkalommal nyílt lehetőség a Göcseji Prószafesztiválon a Gébárti-tónál. A gáttól délre, a Szentmártoni-patak völgyében a Prósza utcában felállított hosszú sátrakban 28 csapat veselkedett neki a megméretésnek. Köztük az ICON Ingatlaniroda, ráadásul versenyzőik gondoltak pünkösd ünnepére, erre utalt a standjuknál kalitkában két galamb is, mert a galamb a Szentlélek jelképe. De nemcsak ez állította meg az érdeklődőket az asztaluknál, a választékuk is egyedire sikerült, szerepelt benne cukkinis prósza pestós-paradicsomos mozzarellával,  a hagyományos prószaalapot grillhúsos-salátás, kapros-juhtúrós változatban kínálták, a klasszikus ízesítést pedig a sajtos-tejfölös, illetve a kolbászos-lilahagymás jelentette. 
Az érzékeny gyomrúak sem maradtak éhen, mert lehetett találni prószát glutén- és tejmentes változatban is. De az igazán finom a hagyományos, vallották a Magyar Vöröskereszt hajléktalan gondozási központjának szakembereiből verbuválódott csapat tagjai: szerintük hagyma, szalonna kell bőségesen a prószába. Ez a legjobb recept, amit igazolt, hogy ez a keverék tavaly kategóriagyőzelmet hozott számukra, amit az asztalukon álló serleg is hírül adott az arra járóknak. Köztük a Tóth Endre mesterszakács vezette öttagú zsűrinek – Pörzséné Devecz Sarolta többszörös prószasütőbajnok, Horváth Mária mesterszakács, Nagy Zsuzsanna, a KISOSZ zalai titkára, Takács Pál, a Piccolo vendéglő tulajdonosa –, ők díjazták a hagyományos és a különleges prószákat, valamint harmadik kategóriaként a tálalást, a vendéglátást is értékelték. 

A zsűri az alábbi döntést hozta:

Hagyományos zalai krumpliprósza:
I. Schneider Prósza Rózák -Schneider Electric Hungária Kft.
II. Alsójánkahegyi Prószaforgatók -Alsójánkahegyi Kulturális Egyesület
III. Mosolyprószák - DOWN-Mosolyambulancia Egyesület

Különleges alapanyagok hozzáadásával készült prósza:
I. Igazgyöngy - Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület
II. Cseperedők Hősei- Zalaegerszegi Egyesített Bölcsödék Cseperedő Bölcsöde
III.Községi Népdalkör Egyesület Vasboldogasszony

Legjobb vendéglátók
I. Gyöngyvirágok - Gyöngyvirág Nyugdíjas Egyesület
II. Albatrosz- Albatrosz Táncsport Egyesület
III. Icon Ingatlaniroda-Kasmír Ingatlan Kft.

A finom falatok mellett a kulináris élvezetekhez kulturális élményeket is kínáltak a rendezők táncos, zenés előadásokkal. S hogy ne csak a pünkösdhétfői finom falatokra, jó muzsikára lehessen emlékezni, a gyerekekkel kilátogató családok számára játszóház, kézműves foglalkozás, mesterségbemutató, kirakodóvásár kínált élményeket a 14. Családi pünkösd jegyében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában