Évforduló

2024.05.17. 20:00

Pathológia – 70 éve kezdték

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Pathológiai Osztálya fennállásának 70. évfordulója alkalmából szerveztek ünnepséget pénteken, melynek keretében a sajtó is betekintést nyerhetett az osztályon zajló munkába.

Pásztor András

Dr. Brünner Szilveszter főigazgató (balról), dr. Bali Ottilia főorvos, Lákovics Ferenc és Gáspár Károly boncmester

Fotó: Szakony Attila

Dr. Brünner Szilveszter főigazgató felidézte: az önálló pathológiai osztály 1954. április 15-én kezdte meg működését, jóllehet már ezt megelőzően  is végeztek vizsgálatokat és boncolásokat a központi laboratórium részeként.

– Az induláskor a kor követelményeinek megfelelő felszereltséggel és szakmai háttérrel indult el a pathológiai osztály, aztán többszöri költözést követően 2013-ban egy modern, jól felszerelt épületbe költözött az osztály, amelynek szakmai csapata, dr. Bali Ottilia főorvos vezetésével jelenleg 15 főből áll – foglalta össze a pathológia jelenkori helyzetét a főigazgató.

Dr. Bali Ottilia osztályvezető főorvos elmondta: a kerek évforduló apropóján délelőtt a kórház dolgozóinak mutatták be az osztály működését, majd ezt követően a térség pathológus szakembereivel közösen zajlott eszmecsere.

– Sokan azt hiszik, hogy mi csak boncolásokat végzünk, pedig a munkánknak ez csak egy kis szelete – fogalmazott a főorvos, aki elárulta: évente megközelítőleg 5-6 ezer szövettani vizsgálatot, 3-4 ezer citológiai vizsgálatot végeznek. A szövettani vizsgálatok során  – a daganatos betegek esetében – konkrét gyógyszerjavaslatokat is tesznek a pathológusok a tumormarkerek alapján, így hozzájárulnak a betegek gyógyulásához is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában