Tudományos előadás a Halis-könyvtárban

2024.05.15. 10:30

Lehetne élni a Marson?

A nagykanizsai Halis-könyvtárban nemrégiben A Mars földrajza, avagy hol lehet élni a Marson? címmel Hargitai Henrik geográfus, egyetemi oktató tartott előadást.

Benedek Bálint

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A szakember egy képzeletbeli utazásra hívta a hallgatóságot egyenesen a Marsra. A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a Naprendszerben. Szabad szemmel könnyedén látható az éjszakai égbolton. Elhangzott: a bolygó feleakkora átmérőjű, mint a Föld, a felszíne negyede, a tömege pedig nyolcada a Földének. A beszámolóból kiderült, hogy valójában milyen a Mars felszíne, ott éppen milyen éghajlati viszonyok uralkodnak. Szó esett arról is, hogy van-e egyáltalán reális esély arra, hogy egyszer terraformálják, vagyis emberek számára lakhatóvá teszik a bolygót. A geográfus beszélt arról is, hogy a vörös bolygón megfigyelhető az ottani dér-jégréteg csökkenése, de nem olyan mértékben és tempóban, mint a Földön. Az előadás keretében a szerző bemutatta a Mars felfedező című könyvét, amely elsősorban ismeretterjesztő céllal íródott. A színes és látványos térképekkel gazdagon illusztrált kötetben gyakorlati feladatok is helyet kaptak, így az olvasó is kicsit marskutatóvá válhat. A könyv hamarosan kölcsönözhető lesz a nagykanizsai bibliotékában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában