Közgyűlés

2024.05.22. 17:30

Közel 500 millió forint a tavalyi pénzmaradvány

Jelentős, közel 500 millió forint pénzmaradvány felosztásáról tárgyalt szerdai ülésén a kanizsai közgyűlés. Emellett az óvodai csoportok számáról kapott tájékoztatást a testület, illetve a Tourinform iroda felújítását célzó pályázati részvételt is jóváhagyta a közgyűlés.

Pásztor András

A közgyűlés az indítható óvodai csoportok számáról is tájékoztatást kapott

Fotó: Szakony Attila

A múlt évi pénzmaradvány felosztása kapcsán Balogh László polgármester jelezte: számos kisebb és nagyobb fejlesztést lehetne megvalósítani ezen összegből. A polgármester a pénzmaradvány egy részének azonnali felhasználására is javaslatot tett, mintegy 289 millió forint értékben.  A javaslat szerint a polgármesteri keretre 20, a munkahelyteremtési támogatásra 40 millió forintot különített volna el a polgármester. Emellett a térfigyelő kamerarendszer bővítésére 10 millió forintot, a Bajcsy-Zsilinszky utcában kialakítandó gyalogátkelőre 15 millió forintot, a Szent Rókus utcai járdára 18 milliót szánt volna a város vezetője. Továbbá a Piváry utca felújítására 85 millió forintot, a bajcsai kultúrház nyílászáróinak cseréjére 30 milliót, a helyi építészeti értékek megóvására pedig 7,5 millió forintot tervezett elkülöníteni Balogh László, míg a maradék mintegy 202 millió forintot beépítette volna az általános tartalékba.

Horváth Jácint, az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakcióvezető helyettese ugyanakkor úgy látta: a polgármester által felsorolt fejlesztések és beruházások egy részének nincs pontos költségvetése, ezért azt javasolta, Balogh László a következő, júniusi közgyűlésre készítsen listát a tervezett beruházások jelenlegi állásáról, illetve pontos költségbecslést is mellékeljen az anyaghoz. Addig a pénzmaradvány pedig maradjon az általános tartalék keretben.

Bizzer András alpolgármester a napirend kapcsán jelezte: vannak olyan tételek, például a munkahelyteremtésre szánt 40 millió forint, melyről már most is lehetne dönteni, ám Horváth Jácint erre válaszolva kifejtette: a jelenlegi támogatási rendszernél hatékonyabb támogatási szisztémára lesz szükség. A testület végül Horváth Jácint módosító javaslatát fogadta el.

A testület tájékoztatást kapott az indítható óvodai csoportok számáról. Mint elhangzott: a következő nevelési évben várhatóan 80 fővel csökken a gyereklétszám, melynek okai között említették, hogy két egyházi fenntartású óvoda is működik a városban, illetve, hogy többen mennek iskolába, mint amennyien óvodába iratkoznak.

A testület támogatta a Tourinform iroda infrastukturális és szolgáltatásfejlesztésre vonatkozó pályázatának benyújtását, melynek elnyerése esetén 5-35 millió forintos támogatás nyerhető el.

Egyéb információk megtekinthetőek a nagykanizsa.hu oldaon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában