Kavicsok és gyémántok

2024.05.20. 09:10

Könyvbemutató Lentiben

Az Afrikáért Alapítvány jelentette meg Mutombo France Kavicsok és gyémántok című kötetét, melyet nemrég mutattak be Lentiben a városi könyvtárban.

Korosa Titanilla

Mutombo France Király Boglárkával beszélgetett a könyvbemutatón Lentiben

Fotó: Korosa Titanilla

A szerzővel Király Boglárka beszélgetett magyarul. Mindjárt a beszélgetés elején kiderült, hogy ez már a negyedik nyelv volt, melyet anyanyelvi szinten sajátított el a kongói születésű szerző - a törzsi, a nemzeti, az iskolában használt francia után – a legnagyobb kitartással és energiával.

A kötet Mutombo France Afrikában leélt első 21 évének élményeiből született, s bepillantást enged az európaitól eltérő kultúrába, hagyományokba, mindennapi életbe. A közönség számára különleges élmény volt személyesen találkozni egy olyan emberrel, aki a miénktől annyira különböző körülmények között nőtt fel, s szinte sorsszerűen került Magyarországra. Kongóban töltött gyermekkora, melyben egyszerre jelen volt a „gazdag gyerek” és az „utcagyerek” sors, a családi kötelékek ereje és az édesanyától való időszakos megfosztottság élménye arra inspirálták, hogy eredeti terveitől eltérően más életutat válasszon. Tanulmányai végeztével Magyarországon maradt és az Afrikáért Alapítvány segítségével árvaházat működtetnek, sok ezer gyermek iskoláztatását támogatják Kongóban és három másik afrikai országban.

Aki lemaradt az előadásról, vagy szeretne többet megtudni az elhangzottakról, a Kavicsok és gyémántok című életrajzi kötetet a könyvtárban kikölcsönözheti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában