Miénk itt a tér

2024.05.15. 08:00

Hűtés világszínvonalon – a zalaegerszegi hűtőház

A tereprendezéssel elkezdődött a zalaegerszegi ezervagonos hűtőház építése, adta hírül a Zalai Hírlap 1975. június 13-ai lapszáma. A Budapesti Földmunkát Gépesítő Vállalat ígérete szerint szeptember 15-ig 100 ezer köbméter földet szállítanak el a leendő MÉK-telep és a Zala folyó védőgátjainak töltéséhez. Az építkezésről folyamatosan beszámolt a Zalai Hírlap.

Nagy Betti

Megkezdődött a gyümölcsfeldolgozó szezon a zalaegerszegi hűtőház mirelitüzemében, 1979 júniusi fotó

Forrás: ZH-Archívum

„Befejeződött a próbaüzemelés a zalaegerszegi hűtőházban, s tegnaptól teljes kapacitással dolgozik a Magyar Hűtőipar tizedik gyára. Fokozatosan töltik fel áruval a mínusz huszonhat fokos tárolóteret, melybe eddig 650 vagon mélyhűtött terméket raktároztak be. A mennyiség döntő része a Magyar Hűtőipar más gyáraiban készült csomagolt mirelit áru, de került a hűtőtérbe zalai sertés- és baromfihús, valamint vaj is. Már a próbaüzemelés végén megindult, s az elkövetkező napoktól fokozatosan nő a zalaegerszegi hűtőház exportja: eddig nyolc vagon vajat szállítottak Ausztriába.” (Zalai Hírlap, 1977. október 9.)

1978 áprilisában huszonnyolc ország hűtőipari szakemberei látogattak el a Magyar Hűtőipar legfiatalabb gyárába, Zalaegerszegre.  Erről tudósított a Zalai Hírlap: „A Párizsban székelő Nemzetközi Hűtési Intézet ez évben Magyarországon tartotta négynapos tudományos ülésszakát. (…) A tudományos ülésszak résztvevőinek 150 fős csoportja tegnap délelőtt Zalaegerszegre, a Magyar Hűtőipar legfiatalabb gyárába látogatott. A vendégeket – akiket elkísért dr. Gulyás Béla, a Magyar Hűtőipar vezérigazgatója is – Farkas Sándor, a zalaegerszegi hűtőház igazgatója fogadta. Ismertette a 11 ezer 500 tonna áru befogadására alkalmas hűtőház építésének rövid történetét, a 11 ezer 600 tonna kapacitású mirelitüzem termelési profilját, majd a vendégek megtekintették a hűtőtárolókat és a feldolgozócsarnokot.  (…) A gyárlátogatás végén Michel Anquez agrármérnöktől, a Nemzetközi Hűtési Intézet igazgatójától érdeklődtünk a budapesti ülésszak jelentőségéről, valamint a zalaegerszegi hűtőházban szerzett tapasztalatairól: - Az intézetnek 53 tagországa van, legfőbb feladatunk a 11 tudományos és műszaki bizottság munkájának irányítása. A bizottságban ténykedő szakemberek munkája felöleli a hűtés tudományos és technikai területét. A magyarországi tudományos ülésszakon három bizottságunk tagjainak ötven előadása hangzott el, elsősorban a készételek gyártásáról, tárolásáról és szállításáról. Ebben az iparágban a magyar hűtőipar mindig jelentősebb szerepet vállal. Éppen ezért nagyon örültem, hogy megtekinthettük az új zalaegerszegi gyárat. A látogatás végén nyugodtan elmondhatom – hiszen az intézet igazgatójaként nagyon jól ismerem a világ hűtőiparát -, hogy a magyar hűtőipar vezetői jól döntöttek, amikor ezt a világszínvonalú gyárat telepítették Zalaegerszegre. A hűtőház és a gyorsfagyasztó üzem felveszi a versenyt a világ bármely hűtőházával.” (Zalai Hírlap, 1978. április 28.)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában