Magyar falu program

2024.05.30. 14:06

Felújíthatják a régi hivatali épületet Vaspörben

Egyedi támogatási kérelem jóváhagyásával, a Magyar falu program pályázati keretéből kap több mint 43 millió forintot Vaspör önkormányzata arra a célra, hogy az egykori önkormányzati hivatal épületét felújítsa. Mindezt csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette be Vigh László, a térség országgyűlési képviselője és Fülöp Imre Loránd, a község polgármestere.

Gyuricza Ferenc

Fülöp Imre Loránd (balról) és Vigh László a felújításra váró épületnél

Fotó: Gyuricza Ferenc

A teljes körű felújításra azért van szükség, hogy az önkormányzati hivatal vissza tudjon költözni abba az épületbe, amit a rendszerváltást követően éveken keresztül használt. Jelenleg ugyanis egy üresen álló szolgálati lakásban működik a hivatal, ami országos viszonylatban is egyedülálló példa. Erre egy korábbi vis maior helyzet, a régi hivatali épület utcafronti részének megsüllyedése miatt volt szükség.

– A hivatalnak mintegy 15-20 évvel ezelőtt kellett elköltöznie az eredeti helyéről – mondta Fülöp Imre Loránd. – Az egykori hivatali épület 1920-ban épült, azaz a községünk egyik legpatinásabb építészeti emléke, aminek a felújítással visszaadjuk eredeti rangját, s ezáltal a falukép is javul. Ahhoz, hogy a hivatalunk vissza tudjon költözni, teljes körű külső és belső felújításra, a nyílászárók cseréjére, illetve energetikai korszerűsítésre lesz szükség, de az épület környezetét is rendbe kell tennünk. Ezt saját erőből az önkormányzat nem tudná fedezni, de a Magyar falu program kiírásai sem tesznek lehetővé ilyen volumenű beruházást, így az országgyűlési képviselőnk, Vigh László tanácsára és támogatásával, illetve Gyopáros Alpár miniszteri biztos közbenjárásával egyedi támogatási kérelemmel fordultunk a Miniszterelnökséghez, amelytől 43 millió 150 ezer forintot kaptunk a munkálatokra.

Vigh László mindezt azzal egészítette ki, hogy leginkább azért volt szükség egyedi támogatási kérelem benyújtására, mert a Magyar falu program pályázati rendszerén keresztül éveken át húzódott volna a felújítási program. Ahhoz, hogy a településnek megítélt 43 millió forintból valóban el is tudják végezni a munkálatokat, gyors előkészületekre lesz szükség, illetve egy lehetséges kivitelezővel is hamar meg kell állapodnia az önkormányzatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában