Megemlékezés

2024.05.20. 15:03

A háború nem lehet megoldás

A helyi hagyományoknak megfelelően ez alkalommal is pünkösdkor emlékeztek meg Csödén a település első és második világháború során elhunyt hősi halottairól. A vasárnapi koszorúzás szónoka Vigh László, a térség országgyűlési képviselője volt.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal zalalövői polgármester (balról), Kovács Ildikó, a zalalövői közös önkormányzati hivatal jegyzője, Feketéné Fellner Marianna, Horváth Gyöngyi, Zalaigrice polgármestere és Vigh László a csödei emlékműnél

Fotó: Gyuricza Ferenc

Beszédében többek közt arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a világban jelenleg több helyen – köztük a szomszédos Ukrajnában – is zajlanak háborúk, ám a kialakult konfliktusok kezelésére nem jelenthetnek megoldást a fegyveres összecsapások, hiszen azok minden esetben emberéleteket követelnek.

- Semmit nem tudtunk megoldani egyetlen háborúval sem – folytatta a képviselő, aki felidézte: az I. világháború csak szenvedést hozott az ország számára, és a hazánkra nézve tragikus kimenetelű trianoni békediktátumhoz vezetett, mint ahogy a II. világháború sem jelentett kiutat az ország akkori problémáiból. Szólt arról is, hogy a nemzetközi térben sajnálatos módon az azóta eltelt idő sem volt mentes a harci cselekményektől, de ahogy például a vietnámi, úgy az afganisztáni konfliktust sem sikerült a harctéren rendezni.

A mintegy nyolcvan fős kistelepülés polgármestere, Feketéné Fellner Marianna köszöntőjében úgy fogalmazott: azon néhai csödei állampolgárok előtt hajtanak fejet immár 23. alkalommal, akik életüket adták azért, hogy ma egy szabad hazában élhessünk. Köszönetet mondott továbbá Zalalövő azon civil szervezeteinek – így a Zalalövői Tájház Egyesületnek, a Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesületnek, valamint Zalalövő és Csöde Pogárőr Egyesületének – amelyek tagjai Csöde érdekében is vállalnak önkéntes munkákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában