megemlékezés

2024.04.14. 16:00

Zala György kultusza

Gyuricza Ferenc

Magyar János lendvai polgármester a Zala György mellszobornál

Fotó: Gyuricza Ferenc

A korábbi évekhez képest némileg szerényebb körülmények között emlékeztek meg Lendván a város szülöttéről, a képzőművész géniusz Zala Györgyről. A magyar neobarokk emlékműszobrászat legnagyobb alakja – aki többek közt a budapesti Hősök tere monumentális emlékművének fő alakjait készítette – ugyan csak rövid ideig élt a muravidéki kisvárosban, ám a településen mégis kultusz övezi személyét. A várban emlékszobája található, az óvárosban köztér viseli a nevét, aminek egyik kiemelt, a Városi Színház- és Hangversenyterem előtt mellszobra is található. A lendvai magyar nemzetiségi önkormányzat által szervezett szombat délelőtti megemlékezés ezen a helyszínen zajlott. 

Koszorúzás, ünnepi megemlékezés és képzőművészeti pályázat Zala György tiszteletére

Az idei Zala György emléknap valóban csak egy naposra korlátozódott, s a koszorúzással egybekötött megemlékezés mellett egy kiállítást és díjkiosztót foglalt magába. Az ünnepség szónokai Vida-Törnar Judit, a szervező nemzetiségi önkormányzat alelnöke, valamint Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője voltak. Mindketten azt emelték ki, hogy a lendvaiak tudatos munkája eredményeként ma már a Kárpát-medence minden pontján ismert Zala György kötődése a szlovéniai kisvároshoz, mint ahogy az is közismertté vált, hogy a szobrász mennyi köztéri alkotással gyarapította a Magyarországot és a határon túli területeket.

A Zala György nevét viselő ifjúsági képzőművészeti pályázat témája ezúttal a „Béke” volt. A pályázat koordinátora, Orbán Péter grafikusművész elmondta: a résztvevő diákok többsége – így a legjobbnak értékelt alkotást készítő hosszúfalusi diáklány, László Iva is – a szimbolizmus eszköztárával dolgozott. A pályázat díjazott képeiből kiállítás is nyílt a Városi Színház- és Hangversenyterem földszinti aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában