Évforduló

2024.04.21. 11:43

Ünnepelt a 40 éve várossá lett Zalaszentgrót (galériával)

Az itt élő emberek szeretete adja a város legnagyobb értékét, emiatt jó zalaszentgrótinak lenni.

Arany Gábor

Baracskai József polgármester, Jakupcsek Gabriella, a beszélgetések vezetője, Császár József, aki négy cikluson át 2010-ig vezette a várost

Fotó: Takács Dávid

Ezt fogalmazták meg többen szombaton a művelődési házban tartott rendezvényen, ahol a várossá nyilvánítás 40. évfordulóját ünnepelték. Ezt az érzést jeleníti meg a jubileumuk szlogenje is: biztonságban, békességben, barátságban, utalt rá Baracskai József polgármester. A kerek évfordulók lehetőséget adnak a visszatekintésre, büszkék lehetünk Zalaszentgrót múltjára, erős közösségi szellemére, emelte ki a polgármester. Ezt tükrözte az ünnepi műsor is, amelyben a fellépő művészek mellett a város meghatározó személyiségei elmondták gondolataikat a Jakupcsek Gabriella vezette beszélgetésben.

Zalaszentgrót múltja visszavezethető a keltákig, a római korból pedig számos lelet került elő, egykor itt állhatott Maestriana település.  A napjainkban ismert nevének eredetével kapcsolatban az első írásos emlék 1491-ből származik. Várossá 1984. január 1-jén nyilvánították – tizenkét település kapta meg akkor ezt a státuszt –, ezzel a magyar városok száma 109-re nőtt.
Ennek évfordulóján rendezett ünnepségen mások mellett felidézte emlékeit a rendszerváltás után a várost négy cikluson át 2010-ig vezető Császár József és Simon Lajosné dr. Magyar Szilva, aki 28 évig dolgozott a tanácsban, az önkormányzati hivatalban először végrehajtó bizottsági titkárként, majd jegyzőként, valamint Gelencsér István, aki 1994 óta önkormányzati képviselő. A művészeket Lukács Gergely (tuba), Laposa Julcsi (Junior Prima díjas előadó, zenei mediátor), Horváth-Zsohár Veronika (rendezőasszisztens, színész), Máté P. Gábor (zeneszerző, szöveg- és színdarabíró), Kricsár Kamill (színész, zeneszerző), Szili Péter (zeneszerző, előadóművész) képviselték. Eljött az 1970-ben épült művelődési ház első igazgatója, Vattay Dénes, és az őt 1992-ben váltó Varga István, a színjátszótáborok szervezője is. Nagy idők tanúiként megszólalt Szabolcs Péter szobrászművész, a várossá nyilvánítás alkalmából leleplezett A jövőnk című szobor alkotója, valamint dr. Baracskai Józsefné, aki a Vöröskereszt zalai szervezetét irányítja 50 éve. A jelenről Baracskai József polgármester és dr. Simon Beáta jegyző beszélt.
A műsorban fellépett a zalaszentgróti fúvószenekar, a városi kamarakórus, a táncegyüttes, Magyar Enikő (hegedű) és Johanné Székely Julianna (zongora), valamint Szili Péter (gitár).

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában