Ez történt

2024.04.02. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Felvételünk mutatja, már első napon birtokba vették az egyik kellemes környezetű domboldalt a látogatók

Fotó: Pezzetta Umberto

Húsvéthétfőn megnyitotta kapuit Zalaegerszegen a Csácsi Arborétum

A Zalaerdő Zrt. gondozásában álló növénybemutató április elsején, szinte nyárias időjárás közepette nyitotta meg kapuit a természetkedvelő látogatók előtt. A Zalaegerszegtől négy kilométerre fekvő 83 hektáros területen a vidékre jellemző növényzetet, köztük fákat, cserjéket mutatnak be, láthatók mocsártölgyek, mocsárciprusok, tölgyesek, bükkösök. Egykor a zalavári apátság birtoka volt a terület, melyet már a második világháború előtt az egerszegiek kedvelt kirándulóhelyeként tartottak számon. Később, 1945-ben állami tulajdonba került, a zalaegerszegi erdészet kezelésébe. A zalaegerszegi önkormányzat az arborétum magterületét 2001-ben helyi jelentőségű természeti értéknek nyilvánította, cél az ott lévő természeti értékek őrzése, köztük a dendrológiai gyűjtemény megóvása. Az arborétumban számos védett növényfaj is megtekinthető. Az arborétum szeptember 30-ig szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon 9-19 óra között lesz nyitva.

Jubileumi közgyűlés tartottak a besenyő-öreghegyi polgárőrök

Zalaegerszeg besenyői városrészének közösségi házában tartotta jubileumi és tisztújító közgyűlését a 10 éves Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület. A rendezvényen részt vett dr. Andor László rendőr alezredes, a városi kapitányság vezetője és Gecse Péter alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője. Az elmúlt 10 évben elért jelentősebb eredményekről Dancs István, az egyesület elnöke számolt be. A 47 fős alapító taglétszám közel duplájára nőtt, velük a helyi közrend és közbiztonság védelme érdekében évente átlagosan 3 ezer óra közterületi járőrszolgálatot láttak el. "Védjük a környezetünket, ne csak a tulajdonunkat" jelszóval minden tavasszal szemétszedéssel egybekötött környezetvédelmi napot szerveztek, közösségteremtő szándékkal vidám családi napokat, valamint bortúrákat tartottak, összegzett az elnök. 2017-től a polgárőr egyesület vette át Besenyő-Öreghegy kápolnájánál a Péter-Pál-búcsú lebonyolítását.

Családi nap volt a Thúry György Múzeumban

Állatsimogatóval, kézműves-foglalkozással és speciális időszaki kiállítással készült a húsvéti ünnepekre Nagykanizsán a Thúry György Múzeum. A hétvégi nyílt családi nap mintegy háromszáz látogatót vonzott. A Thúry György Múzeumban már évekre visszatekintő hagyománya van a nagyszombati családi napnak, aminek egyrészt a húsvétra hangolódás a célja, mellette pedig szeretnék az intézményt bemutatni a látogatóknak – mondta Szmodics-Tugya Beáta muzeológus. Ez utóbbi érdekében a tárlataikat ingyenesen tekinthetik meg a betérők, illetve egészen április 7-ig egy olyan időszakos néprajzi kiállítást is kínálnak, amely a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik.

Keszthelyre költözik a Bujtor István Filmfesztivál

Idéntől a Balaton fővárosába költözik a Bujtor István Filmfesztivál, amelynek 2010 óta Balatonszemes volt a házigazdája. A programot augusztus 22-25. között tartják Keszthelyen, a szervezők ígérete szerint az eddigieknél is változatosabb kínálattal. Dr. Lutter Imre fesztiváligazgató arról szólt, a versenyfilmes program célja, hogy emléket állítson a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer szellemi örökségének. Négy kategóriában várják az elmúlt két évben készült játékfilmeket, dokumentum- és ismeretterjesztő alkotásokat, animációs, illetve versfilmeket, hogy versenybe szálljanak a Bujtor István-díjért. Nevezni május 1-jéig lehet. Bujtor Balázs, az idehaza máig népszerű színművész fia számos történetet megosztott a sajtótájékoztató résztvevőivel. Elmesélte például, hogy édesapja – aki Gundel Károly neves budapesti vendéglős unokája volt – a Sándor Mátyás című film forgatása idején találkozott Olaszországban Bud Spencerrel, aki megkérdezte tőle, miért nem készít ő is hasonló alkotásokat. Ezek után írta meg a Pogány Madonna forgatókönyvét, amit 1,2 millióan láttak a magyar mozikban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában