Témanap a kultúra jegyében

2024.04.17. 15:00

Országos színházi roadshow – a Batthyány-gimnázium összes diákját megmozgatták

A Déryné Program indította el a KultUp “Belenősz a kultúrába!” elnevezésű, középiskolásoknak szóló programot. Az iskolákat megmozgató eseményt szerdán a Batthyány-gimnáziumban szervezték meg.

Benedek Bálint

A Batthyány-gimnázium egykori diákja, ma színművész Sütő András különleges játékával József Attila költő életébe engedett bepillantást a diákoknak

Fotó: Szakony Attila

A program Tulok Józsefen, a gimnázium biológia-testnevelés szakos tanárán keresztül jutott el az oktatási intézménybe. Elmondta: a zalamerenyei származású Sütő András színész egykor a tanítványa volt a Batthyány-gimnáziumban. A jó kapcsolat megmaradt köztük, több előadását megnézték a jelenlegi diákokkal a fővárosban. Ekkor jutott tudomásukra, hogy létezik a "KultUp", egy országos színházi roadshow, amely egy tematikus nap keretében bemutatkozhat a gimnáziumban.

– Külön nagy öröm, hogy Sütő András is bekapcsolódott az eseménysorba és elhozta a Szabad ötletek jegyzéke című darabját, melyben József Attila verseit is előadja –  folytatta a tanár. – A témanap olyan élményeket nyújt, amelyeken keresztül az osztályközösségek együttműködése, kommunikációs készsége, kreatív alkotói motivációja és társadalmi felelősségvállalása fejlődik. A diákok a frontális oktatástól eltérően játékos keretek között találkozhatnak számukra ismerős vagy újdonságnak minősülő irodalmi művekkel.

A KultUp “Belenősz a kultúrába!” elnevezésű, középiskolásoknak szóló programjáról Millei Mónika, a témanap koordinátora beszélt. Kiemelte: a tavaly február közepén indult kezdeményezés 108. állomása a nagykanizsai, de júniusig további száz alkalmat terveznek. A színházi témanap mellett zenés és irodalmi foglalkozásokat tartottak, és az alaptantervvel párhuzamosan alakították ki a tematikát. A tantermi színházban többnyire kötelező olvasmányok és versek elevenedtek meg. Utána ezeket közösen feldolgozták, a szabad önkifejezésnek is teret hagyva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában