Közös munkaként kerékpártárolót építenek

2024.04.08. 16:00

Projekthét a zalaegerszegi Széchenyi István Technikumban

A Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikumban hétfőtől szerdáig projekthetet tartanak, amely során mind a négy ágazaton tanuló diákok gyakorlati ismereteiket bővítve alkotómunkát végeznek a saját területükön. Közös projektként pedig kerékpártárolót létesítenek a technikum udvarán.

Antal Lívia

A földmunkákkal kezdték meg a 10. e osztály diákjai a kerékpártároló kialakítását

Fotó: Pezetta Umberto

Az idei projekthét különlegessége éppen a kerékpártároló, amelynek kialakításában valamennyi ágazat 9–12. évfolyamain tanuló diákok vesznek részt, emelte ki Némethyné Lövey Zsuzsanna. A Széchenyi-technikum igazgatója elmondta, korábban is tartottak projektnapokat, de ágazatonként külön, most pedig először együtt. Ez szintén újdonság.

A biciklitároló megépítésével a kerékpárral való iskolába járást is ösztönözni kívánják
Fotó: Pezzetta Umberto

A projektalapú oktatás új módszertan a 2020-ban bevezetett új szakképzésben, amelynek célja, hogy a gyerekek a szakmájukhoz kapcsolódó feladatokat, problémákat gyakorlatokon keresztül valósítsák meg és oldják meg. Ez egy alkotói folyamat, amely során az iskola és saját maguk számára is hasznos produktumokat készítenek, hangsúlyozta az igazgató.

A projekthéten újratervezik a hálózatot és korszerűsítik a folyosó világítását

Az esemény megnyitóján a munkaközösségek vezetői ismertették az elvégzendő feladatokat. Péter Diána és Parti Gábor elmondták, hogy az építőipari ágazatban egy rövid járdaszakaszt újítanak fel, illetve egy húsz férőhelyes kerékpártárolót építenek egy tanuló terve alapján. Jancsó Krisztián ismertette, hogy az épületgépészet ágazat diákjai a biciklitároló acélszerkezetét készítik el. Az elektronika és elektrotechnika ágazat tanulói az épületfolyosó világítását látják el LED-es lámpatestekkel és mozgásérzékelőkkel, mondta el Petrics István. Az informatika és távközlés ágazat diákjai újratervezik a technikum hálózatát, valamint elvégzik a számítógépek karbantartását, közölte Luca Krisztián.

A projekthetet Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellára nyitotta meg. Kifejtette, hogy a projektnapok szinkronban és összhangban vannak a szakképzés 4.0 stratégia minden elemével. A gyakorlati munka során szerzett tapasztalatok és ismeretek birtokában a diákok sikeres záróvizsgák elé nézhetnek, amelyek értékelésében a gyakorlati tudás nyom többet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában