Babageometria

2024.04.18. 10:00

Kisgyermekeknek szóló kiállítás nyílt a könyvtárban Lentiben

A szeptemberi könyvtárnyitogató családi napon, a lenti bölcsődével közösen szervezték meg a könyvtárosok első alkalommal a Baba-mama klubot, azóta havi rendszerességgel kínálnak lehetőséget a helyi és a környező településeken élő kisgyermekes családoknak, anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek és babáknak a kikapcsolódásra, találkozásokra, információszerzésre. E héten szerdán a Baba-mama klub áprilisi találkozóján a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Vármegyei Védőnői Szolgálatának lenti munkatársai tartottak előadást a lázcsillapításról és válaszoltak az ezzel kapcsolatos és más kérdésekre.

Korosa Titanilla

Balról szemben Lapath Gabriella könyvtárigazgató és Czigány Judit gyermekkönyvtáros, mögöttük a kiállítás fekete-fehér képei

Fotó: Korosa Titanilla

Az összejövetelen nyitották meg a Móra Kiadó Babageometria című vándorkiállítását is a szervezők. A tárlattal kapcsolatban elhangzott, hogy az újszülöttek tanulási képességeivel és észlelésével kapcsolatos kísérletek az 1980-as években kezdtek egyre nagyobb lendületet venni. Azóta sok izgalmas részlet látott napvilágot a legkisebbek pocakon belüli és születés utáni észlelésével, tanulásával kapcsolatban. Érdekes például a babák látásának fejlődése kapcsán, hogy a kicsik az első 2 hónapban életlenül és csak közelítőleg 30 centiméterre látnak. Egyes kutatások szerint színlátásuk sem tökéletes még, és csak 7-8 hónapos korra érik meg látásuk teljesen.

Az új tapasztalatok okán születtek meg az első, babáknak szóló kiadványok, és ezekre az ismeretekre alapozva készítette el Nagy Diána DLA grafikusművész, tanár és négygyermekes édesanya is Babageometria köteteit. Kiderült, hogy a fekete-fehér kontrasztja és a vonalak ritmikus változása segíti a látás fejlődését. Előbbi a szem fókuszálásának képességét, az éleslátás kialakulását, utóbbi a szemmozgásokat, illetve a mozgó tárgyak követésének képességét fejleszti, amely alap később az írás, olvasás elsajátításában. És ha már létezik babakönyv, babaúszás, babazene, babaangol és még sok egyéb, hogy miért is ne vinnék a legfiatalabbakat kiállításra?

Ezért indította útjára a Babageometria könyveket gondozó Móra Kiadó a könyvek képanyagából készült kiállítást még 2017-ben, mely az 5 éven aluli kisgyerekeknek ajánlott. A kiállítás a lenti könyvtár gyermekrészlegén június 1-ig tekinthető meg.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában