A közösségteremtés és az alkotás önfeledt megélése a cél

2024.04.08. 09:30

Kiállítás nyílt a gébárti ASzakkörök terméséből Zalaegerszegen - fotógaléria

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban négy szakkört indítottak a közelmúltban a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. A békési hímzést, a bútorfestést, a gyertyakészítést és a nemezelést bemutató foglalkozásokon készült alkotásokból – a Tavaszi Nyitott Műhelygalériák keretében - vasárnap délután nyílt kiállítás.

Mozsár Eszter

Matyasovszky Margit és Kiss-Molnár István ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a négy ASzakkör termését a gébárti alkotóházban.

Fotó: Mozsár Eszter

„Valaminek a végéhez értünk, ami egyben valaminek a kezdete is lehet: a szakkörök résztvevői egy-egy mesterség művelését kezdhetik meg tudásuk tovább csiszolásával”. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a megjelenteket Kiss-Molnár István az április 26-ig látogatható időszaki kiállítás megnyitóján.

- Négy szakkör fejeződött be az elmúlt napokban, számunkra ez egy remek együttműködési lehetőség volt - mondta az intézményegység-vezető. - A Kárpát-medencében mintegy 13 ezren jelentkeztek ezekre a foglalkozásokra. Húszan éltek azzal a lehetőséggel, hogy közelebbről megismerkedhessenek a kézművesség valamelyik műfajával itt a gébárti alkotóházban, méghozzá hozzáértő szakemberek – Prokné Tirner Gyöngyi, Horváth Éva, Mecséri Cecília és Pozvai Andrea - segítségével, s valóban magas színvonalú alkotásokat láthatunk a kiállítóérben.

Április végéig lehet megtekinteni az ASzakkörökön készült alkotásokat.
Fotó: Mozsár Eszter

Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatóságának igazgatója elmondta, az lenne a legnagyobb öröm, ha a most elindult csoportok bővülnének, illetve alkotásra ösztönöznének másokat. Az elsődleges cél a közösségépítés és a helyi identitás erősítése.

- Olyan helyen gyűlhettek össze a résztvevők, ahol valóban szakavatott kezek segítették elsajátítani a tudást az intézet által biztosított videók, ismeretanyagok által – felelte a Matyasovszky Margit. - A tárgyalkotásokban észre lehet venni azt, hogy máshogy fonják a kosarakat, máshogy hajlítják a vesszőt vagy öltik a mintát az Alföldön, mint például itt a Dunántúlon. Ám mindegyik alkotás szép, gratulálok a tagok munkájához, s azt kívánom, ha ősszel elindulnak a szakkörök, akkor térjenek vissza vagy válasszanak újat, hiszen bőven lesz lehetőség elmerülni a mesterségek világában.

Végül az igazgató hozzátette, az NMI azért hozta létre ezt a mozgalmat, mert a világjárvány néhány éve tönkre tette a jól működő közösségeket, szakköröket, olvasó- és népdalköröket. Ezért szerették volna, ha kézművességek iránt érdeklődők ismét találkozhatnak egymással. Zala Vármegyében a 2023-2024-es időszakban összesen 134 szakkört szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában