Miénk itt a tér

2024.04.11. 07:00

József Attilára emlékezünk április 11-én

A magyar költészet napját 1964-től ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján. Azóta minden évben irodalmi rendezvényekkel készülnek a települések, az iskolák, a kulturális intézmények a jeles napra. Mostani bejegyzésünkben egy 2011-es nagykanizsai és zalaegerszegi nagyszabású akciót elevenítünk fel.

Nagy Betti

Bellus Attila, Csenge, Besenczi Árpád és Ecsedi Erzsébet a zalaegerszegi buszpályaudvaron 2011 április 11-én

Fotó: Archív/Pezzetta Umberto

Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház színművészei lepték meg a járókelőket a magyar költészet napján. Egy-egy vers volt a jutalma annak, aki felismerte József Attilát a fotón. A zalaegerszegi akcióról Arany Horváth Zsuzsa tudósított: „Már egy hete csak a mamára gondolok…” – szavalták pár méterrel odébb Sztarenki Pállal, a színház főrendezőjével együtt a húsvéti ajándékbolt vásárlói. Alkalmi verskommandónk (az egerszegi színi társulat a játékra invitálásunk nyomán vállalkozói tagjai: a már említetteken túl Besenczi Árpád igazgató, Ecsedi Erzsébet színész és lánya, Csenge) a közeli cukrászda elé kanyarodott. Ahol színházi kolléganőbe, Tisza Anitába és a babakocsiban békésen szemlélődő csöpp Kincses Panniba botlottunk. Így a pici lány az Altatóból kapott pár sort ajándékba versnépszerűsítő kompániánktól.” (részlet a Zalai Hírlap 2011. április 12-ei lapszámából)

Nagykanizsáról Benedek Bálint tudósított a költészet napja eseményeiről: „Horváth István Radnóti-díjas versmondóval és két ifjú tehetséggel, a 15 éves Varga Dönízzel (Mező-gimnázium) valamint a 12 éves Baj Biankával (Zrínyi-iskola) a járókelők közé „vittük ki” a költészetet. Pontosabban megkértük őket, hogy Kanizsa forgalmasabb pontjain szavaljanak el tetszés szerint néhány verset. (…) A Batthyány Lajos Gimnázium is igyekezett különlegessé varázsolni a költészet napját, s mi tagadás, sikerült is nekik, hiszen az iskola udvarán pontosan 11 órakor 900 tanuló torkából egyszerre hangzott fel Nagy László Ki viszi át a szerelmet című költeménye.” (részlet a Zalai Hírlap 2011. április 12-ei számából)

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk a 2011-es nagykanizsai és zalaegerszegi költészet napi megemlékezésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában