Lélekszelfi, jeles irodalmárokkal

2024.04.22. 10:00

Hévízi múltidézés, a korszak nagy hatású alakjaival

Irodalomtörténeti kiállítás nyílt a Belvárosi Múzeumban a sokatmondó Lélek/Szelfi – irodalmárok Hévízen címmel. A tárlat a hazai művészeti élet kiemelkedő alakjainak fürdővárosi látogatásairól tanúskodik.

Péter B. Árpád

Hermann Katalin Szabó Lőrincre, Móricz Zsigmondra, Kosztolányi Dezsőre és Fekete Istvánra is emlékezett

Fotó: Hévízi TV

Hermann Katalin, a hévízi művelődési központ igazgatója Móricz Zsigmond itt töltött időszakáról is mesélt a különleges tárlat megnyitóján, s felelevenítette: mások mellett Kosztolányi Dezső, Fekete István és Szabó Lőrinc is ellátogatott a fürdővárosba.

– Szabó Lőrinc ’49-ben járt itt néhány alkalommal, született is egy versciklusa, 8 szonett, amelyből négy Hévízről szól. Az egyik címe a Kádfürdő, és ennek emlékére a tárlat legelején egy fürdőkádat láthatunk, illetve azt a korabeli épületet, amelynek a költő is vendége volt – mondta el Hermann Katalin.

Az interaktív kiállítás a jelenbe „hozza el” a múlt század irodalmárait, hiszen a közösségi média ma már természetes eszközeivel mutatja be a költők, írók hévízi mindennapjait. A városban született alkotások kéziratainak másolatából pedig mindenki szabadon választhatja ki kedvencét, amit akár haza is vihet a múzeumból.

Király Erika: Ez a tárlat tömény hévízi irodalom
Fotó: Hévízi TV

A kiállítást megnyitó Király Erika Radnóti-díjas versmondó úgy fogalmazott: ez a tárlat „tömény hévízi irodalom”, és attól különleges, hogy kifejezetten a fürdővárosra fókuszál.

– Láthatjuk, kik voltak azok a költők és írók, akiknek munkásságára nagy hatással lehetett az, hogy Hévízen jártak. Reményeim szerint mindenkinek tetszhet egy ilyen kiállítás, aki egy kicsit is érzékeny arra, hol él, akit foglalkoztat a helytörténet, vagy szeretné megismerni saját településének múltját.

A Lélek/Szelfi – irodalmárok Hévízen című kiállítás június közepéig látogatható a Belvárosi Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában