Bemutatkozott a Hegyke harmadik évjárata

2024.04.15. 14:00

Hegyke - Idén négy zalai pincészet palackozhatja a vármegye zászlósborát

A Hegykét – vagyis a zalai zászlósbort – idén négy pincészet palackozhatja, a 2023-as évjárat tételei hamarosan piacra kerülnek. Idén már nyolcezer palackot terveznek piacra dobni az együttműködésben részt vevők a Hegykéből.

Péter B. Árpád

A zalai borászok és a zsűri tagjai a Hegyke bírálata után

Fotó: Tyukodi László

Az első, 2021-es évjáratot a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok készítette el, a fogadtatása pedig túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, hiszen az 1500 palackos készlet alig öt hónap alatt elfogyott. A Hegyke 2022-es évjáratát már hat borászat – a Cezar Pincészet, a Dóka Éva Pincészet, a Kányaváry Borbirtok, a Keszler Birtok, a Mándli Pincészet és a Tóth Pince – kínálta a fogyasztóknak, s az ötezer palack szintén gyorsan eltűnt a polcokról, ezért idén már nyolcezer palackot terveznek piacra dobni az együttműködésben részt vevők.

Hegyke
Kóstoltak s bíráltak. Idén négy pincészet palackozhatja a Hegykét
Fotó: Tyukodi Laszló

A Hegyke stílusa

– A Hegyke népszerűsége a jól eltalált borstílusnak is köszönhető, ami igazodik az igényekhez, trendekhez, mégis ízig-vérig lokálpatrióta, vagyis zalai – fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. – Legyen bár száraz forró, vagy éppen ellenkezőleg, hűvös, csapadékos a nyarunk, a Hegyke akkor is Hegyke lesz. Erre garancia a szigorú bírálati, kiválasztási rendszer, és nem utolsó sorban a zalai borászok tudása, elkötelezettsége a márka iránt.

Közösségi bor

E közösségi bor azért született, hogy a zalai szakemberek arcot, karaktert adjanak az országos szinten kevésbé ismert borvidéknek, amely szerintük érdemes a figyelemre, hiszen egyre több a kiváló minőségű, díjnyertes tétel. A helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságaira építő zászlósbor is ezt a fejlődést hivatott hangsúlyozni.

A termőhely szépségei

– Elsősorban azt szeretnénk nyújtani a Hegykével, hogy jó minőségű, tipikus zalai bort kóstoljon a fogyasztó. Ez egy több fajtából álló cuvée, amelyben egyik fajta sem dominál, s megmutatja a zalai termőhely szépségeit, illatában és ízében is – mondta Keszler Viktor, a Keszler Birtok tulajdonosa, aki arról is beszélt: ideális lenne, ha legalább tíz pincészetben készülne a vármegyében zalai zászlósbor. Reményei szerint az eddigi sikerek hatására a jövőben még többen csatlakoznak.

A hévízi Hotel Carbonában megrendezett bírálaton a termelők mellett a régió legnevesebb ágazati szakértői vettek részt, köztük Légli Ottó, a Légli Szőlőbirtok és Borászat tulajdonosa, Kovács Barnabás, a MATE Szőlészeti-Borászati Intézetének adjunktusa, illetve Vaszily Zsolt, a Da Bibere Borlovagrend kancellárja. Döntésük alapján a 2023-as Hegykét a Dóka Éva Pincészet, a Keszler Birtok, a Mándli Borház és a Tóth Pince palackozhatja.

A márka egyik alapítója, Dóka Éva a borkóstolón s -bírálaton
Fotó: Tyukodi László

Zala karaktere

– 2022-ben az évjárat nem kedvezett a savdomináns friss tételek készítésének, mivel hosszú aszályos időszak előzte meg a szüretet. Nem úgy 2023-ban, amely az ország valamennyi borvidékén csapadékos, a gombás kórokozóknak kedvező évjárat volt. A Hegykét alkotó borok mindkét évben képesek voltak Zala karakterét megmutatni – összegzett Kovács Barnabás.

Ars poetica

A márka létrehozói szerint a zalai borvidéknek ezer arca van, a Hegyke pedig ezt a gazdagságot nem korlátozza, hanem ellenkezőleg: a borászokat saját ars poetikájuk megalkotására biztatja. Az összetételre vonatkozó szigorú szabályozás szavatolja a tételek „zalaiságát”, ám kellő mozgásteret ad, hogy az adott pince hagyományaihoz igazodva minél több helyi borász készíthesse el saját változatát.

A Hegyke összetétele:

  • min. 50%, max. 70%: Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, kiemelten Olaszrizling, továbbá lehet még Furmint, Hárslevelű, Királyleányka.
  • min. 10%, max. 40%: Keszthelyen nemesített fajták, így Cserszegi fűszeres, Nektár, Pátria, Rozália, Korona.
  • egyéb fajták: max. 40% (Zala OEM termékleírásban szereplő)
  • az illatos fajták részaránya nem haladhatja meg a 40%-ot: Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Nektár, Sárga muskotály

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában