Ülésezett a diákparlement

2024.04.17. 17:31

Diáknapok – hatalomátvétel után diákparlament és ünnepi diákközgyűlés

Szerdán pár órára a diákönkormányzat vette át a megyeszékhely irányítását; reggel nyolc órakor Balaicz Zoltán polgármester Tasnádi Fanni diákpolgármesternek adta át jogkörét. Ezzel kezdetét vette a városi diáknapok programsorozata Zalaegerszegen.

Arany Gábor

 

Tasnádi Fanni a polgármesteri székben
Fotó: Fehér Márk

A sokéves hagyományra visszatekintő aktust követően ült össze a diákparlament a városi díszteremben, amit az ünnepi diákközgyűlés követett. A városi diáknapok nyitóeseményének részleteiről délután sajtótájékoztatón számoltak be. Ezen bevezetőjében Balaicz Zoltán kiemelte, a diákönkormányzat összetétele évről évre változik, de állandó abban, hogy őrzik a diákközgyűlés hagyományát. Ezen olyan előterjesztéseket tárgyalnak meg, amelyek beleilleszkednek a városfejlesztési tervekbe, és ezeket az önkormányzat is fontosnak tartja. Ez azt mutatja, hogy a fiatalok nyitottak a 21. század kihívásaira, a környezet, a klíma védelmére, a virtuális világ nyújtotta lehetőségekre, de az azokkal járó veszélyekre is. Mint hangsúlyozta, a két önkormányzat között mindig jó volt a kapcsolat, végső soron a városi önkormányzat döntései, a fejlesztések a jövőt, és ezzel a fiatalokat szolgálják.
Tasnádi Fanni diákpolgármester számolt be a közgyűlésükről. Mint elhangzott, ezen adták át az Ifjúságért díjat, amelyet idén Szuper Ildikónak, a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány ügyvivőjének ítélt a grémium. Együttműködési megállapodás is született, amelyet a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat és a lendvai székhelyű Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet kötött meg, ezzel teret adva a későbbiekben közös programok megszervezésének is.

A közgyűlés nyolc előterjesztést tárgyalt meg és fogadott el, ezek a következő, 2025-ben tartandó közgyűlésig meg is valósíthatók.
Túraútvonalat kívánnak létrehozni a Gébárti-tó körül, mégpedig ZVDÖK névvel jelölve. Kiállítást szerveznek fiatalok alkotásaiból, megszervezik a kollégiumok napját, a városi ökonapot. A közösségi szolgálat megismertetése, az arra való jelentkezés megkönnyítésére online platformot készítenek. Az ifjúság számára városi egészségnapot szerveznek. A tervek között szerepel saját iroda, illetve közösség tér megnyitása. A továbbtanulók támogatására pedig az utazás megszervezésével könnyítenék meg az eljutást a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra. 
A városi diáknapok programjai folytatódnak, csütörtökön a középiskolásokat bűnmegelőzési vetélkedőre várják. A 9. osztályosoknak szervezett program a pályaorientációt is szolgálja. Pénteken délelőtt 9 órakor kezdődik az Aludj máskor 24 órás vetélkedő, amelyen hat középiskola 25-35 fős csapata teszi próbára fizika és mentális helytállását, kreativitását, műveltségét, együttműködési képességét.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában