Országfásítási program

2024.04.15. 15:00

Hársfák kerültek a tuják helyére Pusztaszentlászlón

Közösségi munkával ültették el Pusztaszentlászlón, a település temetőjében azokat a kislevelű hársfákat, amiket az idei Országfásítás programban nyert el a helyi önkormányzat. A szombati önkéntes program során néhány további aktuális feladatot is elvégeztek a községben.

Gyuricza Ferenc

Önkéntes munkával ültették el a pályázaton nyert kislevelű hársfákat

Fotó: Gyuricza Ferenc

Pusztaszentlászló második alkalommal vett részt az Országfásítás programban, s idén 25 kislevelű hársfát kapott a település. Ezeket a község temetőjébe szánták, az ottani tuják egy részét ugyanis cserélni kellett, részben azért, mert elöregedtek és elszáradtak, részben pedig a vadállomány által okozott károk miatt. Az Országfásítás programban elnyert növényekből egy fasort alakítottak ki.  

- A temetőben több alkalommal volt már közösségi munkánk, ezekben mindig nagy számban vesznek részt a helyi lakosok – foglalta össze a szombati program kapcsán Kaj István polgármester. – Ezúttal mintegy húsz önkéntes jelentkezőnk volt, köztük a település egyik legidősebb lakosa, a 85 esztendős Gergály Dénes is. A résztvevőket három csoportra osztottuk, egy részük a falültetésben vett részt, mások az elszáradt tujákat vágták ki, a többiek pedig területrendezési munkálatokat végeztek, illetve füvet nyírtak. A temető gondozására igyekszünk odafigyelni, hiszen annak állapota kegyeleti okok miatt különösen fontos az itt nyugvók hozzátartozói, a helyi lakosok, vagy a településre visszajáró elszármazottak számára.

Kaj István hozzátette: az önkormányzatnak további tervei is vannak a temetővel kapcsolatban. A Magyar Falu Program következő kiírásakor szeretnének pályázni a jelenlegi drótkerítés cseréjére, illetve az egyéb temetői infrastruktúra felújítására. A drótfonat helyett a modern kor igényeinek megfelelő, előregyártott elemekből összeállított kerítést képzeltek el, de szükség volna a temetői feljáró és a belső sétányok újraaszfaltozására is. Önkormányzati saját forrás biztosításával pedig a ravatalozó külső farészeinek festését tervezik még a jelenlegi ciklusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában