Tűzoltók, mentősök, orvosok és “civilek” összefogásával jött létre

2024.04.19. 17:30

Zala Különleges Mentők: ha kell, kutatnak, mentenek non stop egy héten át

Látványos, magasból mentési bemutatóval kezdődött pénteken a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület jubileumi rendezvénye Zalaegerszegen, a Járműipari Tesztpálya épületénél.

Arany Gábor

Kötéltechnikával mentették le a "sérültet" a tetőről a Zala Különleges Mentők

Fotó: Arany Gábor

Az alpinista technikával a tetőről lehozott sérült természetesen az egyesület egyik tagja volt. A bemutató mellett a résztvevők megtekinthették a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület technikai eszközeit, felszereléseit és megismerhették az elmúlt két évtized történetét is. Erről Sárga Sándor, az egyesület elnöke adott visszatekintést. Az alapítás ötlete 2003 nyarán fogalmazódott meg, így jött létre tűzoltók, mentősök, orvosok és “civilek”  összefogásával. Eltűnt személyek keresése, kutatása katasztrófa sújtotta területen egy héten át napi 24 órában, ezt a képességet rövid időn belül megszerezték, és a húsz év alatt számos alkalommal bizonyították is ebbéli rátermettségüket.

A rendezvényen bemutatták a nemzetközi tudományos együttműködésben zajló európai uniós Directed Projectet is, ami a jövőben a természeti katasztrófákat előre jelző rendszerként Zala vármegye szintjén is segítené a mentési munkálatokra való felkészülést, erősítené a polgári védelem hatékonyságát.

Zala Különleges Mentők
Sárga Sándor (j) Vigh Lászlónak,  Takács Ottó Alajosnak és dr. Vereckei Csaba Iván rendőrfőkapitánynak mutatta be a védőfelszereléseik néhány darabját
Fotó: Arany Gábor

Egyedülálló hazánkban, hogy önkéntes mentőszervezet java részét olyan tagok alkotják, akik hivatásukban is az emberek mentésén fáradoznak. Ezt Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője fogalmazta meg köszöntőjében. Elhivatottságukat, felkészültségüket jelzi, hogy megalakulásuk után nem sokkal, már 2005-ben megszerezték az ENSZ Insrag minősítést, ami igazolta, hogy  közepes városi kutató- és mentőcsapatként a világ bármely pontján bevehetők. Ezt a képességüket ötévente minősítő gyakorlatokon azóta is bizonyítják. Ennek eredménye, hogy az egyesület meghatározó szerepet visz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által létrehozott HUSZÁR Önálló Rendeltetésű Önkéntes Mentőszervezetben, emelte ki.

A rendezvényen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, aki köszönetet mondott az önkénteseknek. Mint felidézte, speciális felkészültségükkel bajba jutott embereken segítenek itthon és külföldön. Legutóbb Líbiában jártak, ahol vihar miatt két gát szakadt át, és a kiömlő 24 millió köbméter víz három méter magas szökőárként tarolta le a százezer lakosú Derna város nagy részét. Itt kutattak túlélők és áldozatok után. Elismerés illeti őket, hiszen szabadidejüket áldozzák fel, hogy másoknak segíthessenek, mondta a képviselő, és a kormány nevében ígéretet tett az egyesület további támogatására.
A rendezvényen jelentették be, hogy az egyesület pályázaton teljesen felszerelt mentőautót nyert. Az ország első elektromos meghajtású Mercedes eVito típusú járművét a Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke adta át az egyesületnek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában