Áprilisi melegrekord

2024.04.15. 10:00

El Niño az oka az áprilisi nyárnak (?)

Naponta dőlnek meg a melegrekordok. Mintha csak június lenne, pedig a nyári napforduló igencsak odébb van még. Reggelente lengébben öltözve veszem ki az újságot a postaládámból, hogy aztán a teraszon üldögélve fussam át a lapot. Napközben harminc fok körüli a meleg országszerte, ami a meteorológusok szerint minden idők legmelegebb első tavaszi hónapja, amióta hivatalos mérések léteznek. Márpedig azokat 1772-től végzik Közép-Angliában és 1781-től Budapesten.

Mihovics József

Miközben idehaza már-már a nyár áldásait élvezzük, a hozzánk közel eső Adria partjainál az évszaknak megfelelő az időjárás. A mienkhez képest négy-öt fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ami pedig fordítva szokott lenni, arrafelé ugyanis átlagban ennyivel többet mérnek ilyentájt és általában.

Az okokra tudós elme, klimatológus szolgál magyarázattal a közszolgálati tévén. Eszerint a tengermelléki alacsonyabb hőfok abból adódik, hogy a nagy víznek idő kell a felmelegedéshez. Az most 15-16 fokos, amitől a levegő legfeljebb 10 fokkal melegebb. Ősszel fordított a helyzet: akkor az Adria lassabban hűl le, ami jótékonyan hat a partmenti térség levegőjére.

az El Niño jelenségben látják az okot

Az anomáliák okát az El Niño jelenségben látja a szakember. A kifejezés magyaros ejtése: elninnyó. A spanyol szóösszetétel jelentése fiúgyermek, kicsi fiú, ami a karácsonykor megszülető kisded Jézusra utal, merthogy a jelenséget akkortájt figyelték meg elsőnek a perui és ecuadori tengeri halászok. Az egész a tengervíz áramlásaival áll összefüggésben, s időközönként, három-hétévente karácsony tájékán ismétlődik, hogy eltartson hónapokig.

Ilyenkor a csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe erősen felmelegszik. Az ottani passzátszelek keletről nyugat felé fújnak, s a felszíni vizek is ilyen irányban áramlanak. A Pacifikum két partja között félméteres tengerszint-különbség alakul ki. Indonéziában például 50 centiméterrel magasabb a tenger szintje, mint az ecuadori partok mentén. De a tengerfelszín hőfokában is mintegy 8 Celsius-fokos az eltérés. A világ legnagyobb óceánjának nyugati részén erőteljes felszálló, meleg légáramlatok indulnak kelet felé. Ennek következtében az észak-afrikai forró levegő a Földközi-tenger felől Közép-Európát árasztja el.

A jelenség a tudós elmék szerint eltart júniusig. Addig is számíthatunk hasonló kilengésekre, s azok kinek-kinek megítélése szerint jótékony avagy zavaró hatására. A valódi csillagászati nyárra (június 20-ára) az El Niño nyugalomba jut, s az időjárás visszatér(het) a megszokott kerékvágásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában